Většina lékařů královéhradecké nemocnice souhlasí s dohodou. Vymohli si lepší podmínky

Ve Fakultní nemocnici Hradec Králové (FN HK) skončil protest lékařů, dohodli se s vedením nemocnice. K plnému provozu by se měla FN HK začít vracet v lednu, vyplynulo z úterních sdělení zástupců protestu a vedení nemocnice. FN HK, ve které odvolaly souhlas s prací přesčas zhruba čtyři stovky lékařů z 900, částečně omezila plánovanou neakutní péči. Vedení FN HK a zástupci lékařských odborů se dříve shodli, že budou akceptovat celostátní dohodu.

„V pondělí jsme měli jednání s vedením nemocnice, na kterém jsme dospěli k návrhu dohody mezi oběma stranami. Návrh dohody (poté) hlasovali lékaři na klinikách, které se protestu účastnily. Naprostou většinou došlo k rozhodnutí, že oficiálně byl protest ukončen a v prohlášení jsme vyzvali lékaře k odvolání vypovězení nadlimitní přesčasové práce,“ řekl David Doležal z Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny FN HK.

Dohoda hradeckých lékařů navazuje na dohodu o růstu odměn v nemocnicích od roku 2024 uzavřenou v pátek na centrální úrovni mezi zástupci lékařů, odborů, VZP a ministerstva zdravotnictví. Lékaři, kteří podali od prosince výpovědi z přesčasové práce, by měli tyto výpovědi stáhnout.

Vedení nemocnice usiluje o běžný provoz od Nového roku

Podle vedení FN HK místní lékařské odbory měly zájem o lepší ohodnocení přesčasové práce a po pondělním jednání si vyžádaly čas na kontakt s členskou základnou. „Lékařské odbory ve FN HK vedení nemocnice oznámily, že velká většina odborářů s projednávanou dohodou, která zohledňuje požadavky na lepší ohodnocení přesčasové práce, souhlasí a protest ukončí. Vedení nemocnice nyní situaci projedná s pracovišti, maximální snahou vedení FN HK je naplánovat provoz nemocnice od začátku ledna příštího roku v běžném režimu,“ uvedl v úterý mluvčí nemocnice Jakub Sochor.

Podle Doležala dohoda s vedením FN HK obsahuje parametry, které byly jednak dohodnuty centrálně a k tomu navíc organizační parametry lokální. Lékaři v nich specifikovali, jaké kroky mají být učiněny, aby se ve střednědobém horizontu snížil objem přesčasové práce. Podle něj se například jeden z bodů obsažených v dohodě týká bonifikace nadlimitní přesčasové práce.

Jedna klinika s dohodou nesouhlasila

K protestu ve FN HK se připojilo 23 klinik. „Klinik je ve FN HK více, do protestu byly zapojeny pouze kliniky, které zajišťují nepřetržitý provoz. K protestu se tak připojilo 23 klinik, z nichž dohodu podporuje 21. Jedna z těch dvou klinik uvedla, že dohodu respektuje, nicméně nebude své lékaře zavazovat k sloužení nadlimitní lékařské práce a jedna s dohodou nesouhlasila,“ řekl ČTK Doležal.

Dohoda na místní úrovni chybí v krajských nemocnicích. Kraj má nemocnice v Trutnově, Jičíně, ve Dvoře Králové nad Labem a v Náchodě, pod který spadá i rychnovská nemocnice. Pracuje v nich asi 800 lékařů, přičemž nemocnice evidují okolo 150 výpovědí z přesčasové práce. Mluvčí krajských nemocnic Lucie Chytilová v úterý řekla, že dohoda s odbory dosud uzavřena nebyla a jednání stále pokračují. Omezení neakutní plánované péče tak trvá i v krajských nemocnicích.