Při požáru v Jičíně zemřel člověk, dva se vážně zranili

Události v regionech: Požár bytového domu v Jičíně (zdroj: ČT24)

Při požáru bytového domu v Jičíně zemřel jeden člověk, dva utrpěli vážná zranění. Oba zraněné záchranná služba přepravila letecky do nemocnice v Praze. Hasiči dům evakuovali, u požáru zasahovaly čtyři jednotky včetně výškové techniky. Vyplývá to z informací hasičů, zdravotnických záchranářů a policie. Požár jednopatrového domu v Barákové ulici byl nahlášen zhruba ve 12:30, hasiči ho lokalizovali po čtyřech hodinách. Jeho příčina zatím stanovena nebyla. Práce budou pokračovat i ve středu ohledáním místa.

Na místě zasahovaly čtyři pozemní posádky zdravotnických záchranářů a dvě posádky letecké záchranné služby.

Podle hasičů po příjezdu na místo hořelo uvnitř jednoho bytu, v němž byli tři lidé, všichni utrpěli zranění. „Dva z nich byli už při příjezdu jednotek venku mimo objekt, třetí zraněné osobě museli hasiči pomoci ven oknem. Všichni ranění byli v péči posádek zdravotnické záchranné služby, která vyslala na místo také dva vrtulníky letecké záchranné služby. Jeden z pacientů na místě svým zraněním podlehl, další dva lidé byli letecky transportováni do zdravotnického zařízení,“ uvedla mluvčí krajských hasičů Martina Götzová.

„Celkem se jednalo o tři zraněné, dva těžce zranění byli transportováni do nemocnice letecky, jedna osoba bohužel svým zraněním i přes veškerou snahu záchranářů podlehla. Nemám informace, že by někdo další utrpěl zranění,“ řekla ve 13:40 mluvčí krajské záchranky Lucie Hanušová.

„Na základě žádosti kolegů z Královéhradeckého kraje vyrážela posádka leteckých záchranářů do Jičína pro popáleného zhruba čtyřicetiletého muže. Ten utrpěl popáleniny na zhruba dvaceti procentech v horní polovině těla. Po celou dobu ošetřování byl při vědomí a záchranáři jej po ošetření letecky transportovali,“ sdělila mluvčí pražských záchranářů Jana Poštová.

Na místě zasahovaly všechny složky Integrovaného záchranného systému.

Redaktor ČT Knajfl z místa požáru (zdroj: ČT24)

Zásah zkomplikovalo vedro

Götzová před druhou hodinou odpoledne pro ČT uvedla, že hasební zásah stále probíhá. „Snažíme se dělat průzkum v objektu, otevíráme okolní byty tak, abychom zjistili, jakým způsobem se případně požár může skrytě šířit, protože jeden ze zasažených bytů byl v podkroví – to znamená, že oheň se může šířit i půdními prostory. Pracujeme na jeho lokalizaci a následné likvidaci,“ sdělila.

Hasiči požár lokalizovali po čtyřech hodinách. „Lokalizaci požáru ohlásil velitel zásahu kolem 16:30. Dále mohly jednotky pokračovat v dohašování ohnisek a vyklízení nahromaděného materiálu z bytu do přistavěných kontejnerů. Za tímto účelem byly povolány ještě další síly a prostředky z řad dobrovolných hasičů,“ popsala Götzová.

Odhadla, že práce budou pokračovat do večera. Požářiště bude celou noc pod dohledem místní dobrovolné jednotky, aby nedošlo k případnému rozšíření požáru. „Škoda byla předběžně stanovena na dva miliony korun, uchráněné hodnoty představují asi deset milionů korun,“ sdělila v 17:30 mluvčí.

Zásah jednotek zkomplikovalo vedro. „Musí se ochlazovat, zasahují v dýchacích přístrojích, musí se velmi často při zásahu střídat – právě kvůli vysokým teplotám,“ popsal z místa redaktor ČT Erik Knajfl.

Mluvčí hasičů Martina Götzová o požáru v Jičíně (zdroj: ČT24)

„Svědci mluvili o výbuchu, vyšetřovatelé se přiklání k tomu, že se mohlo jednat o průvodní jev požáru. Dům je nyní prázdný, byty zajištěné, město zajistilo náhradní ubytování,“ uvedla Götzová.

Detailní ohledání požářiště je podle ní naplánované na středu za účasti vyšetřovatelů z Institutu ochrany obyvatelstva u Lázní Bohdanče a Policie ČR.