Královéhradecký stadion získal částečnou kolaudaci. Fotbalisté mohou v sobotu na utkání

Stavební úřad vydal kolaudaci větší části fotbalového stadionu v Hradci Králové. Prvnímu soutěžnímu utkání domácího fotbalového klubu, které se bude konat v sobotu, tak nic nebrání. Zápas byl v ohrožení kvůli zpoždění stavebních prací. Stavbu jako celek by mělo město převzít do konce srpna.

„Podařilo se získat poslední razítko k tomu, aby se na stadionu mohlo v sobotu hrát. Nyní tak můžeme naplnit usnesení, které v úterý schválili zastupitelé, tedy převzít fotbalovou část stavby multifunkční arény a se stavebním sdružením podepsat dohodu, která stanovuje podmínky a zodpovědnost v rámci užívání převzaté části stavby,“ uvedla primátorka Hradce Králové Pavlína Springerová (Hradecký demokratický klub). 

Stavba arény za 763 milionů korun včetně DPH začala v srpnu 2021, podle platné smlouvy měla být hotová k 30. červnu. Tento termín stavbaři, v jejichž čele stojí společnost Strabag, nesplnili, a proto byl první soutěžní fotbalový zápas v ohrožení.

Částečnou kolaudaci umožnila dohoda magistrátu se zhotovitelem

Aby se utkání mohlo uskutečnit, schválili v úterý hradečtí zastupitelé dohodu mezi městem a stavebním konsorciem o převzetí a užívání pouze části přestavěného fotbalového stadionu. Dohoda je důležitá z toho důvodu, že smlouva o dílo, kterou dříve město uzavřelo se zhotovitelem stavby, předpokládala převzetí stadionu jako celku. Vzhledem k současnému stavu stavby ale nešlo dílo převzít kompletně.

„Formálně teď město převezme část stadionu, tím pádem se aktivuje i smlouva s pronajímatelem – FC Hradec Králové – a v tu chvíli je vše připraveno za podmínek dohody, která byla v úterý odsouhlasena, k odehrání zápasu,“ řekl náměstek primátorky pro investice Lukáš Řádek (TOP 09).

Schválená dohoda a částečná kolaudace umožní na stadionu odehrát nejen první domácí ligový zápas 5. srpna, ale i celou podzimní část Fortuna ligy. Pokud by se nepodařilo stadion připravit na sobotní utkání, musel by hradecký klub celou podzimní část ligy odehrát v Plzni, kde měl domluvený případný exil.

 „Stavební práce ale tímto nekončí, stavbu jako celek město převezme až po získání kompletně všech kolaudačních rozhodnutí, současně se bude pokračovat na odstranění dílčích nedodělků a vad, které město se svým správcem stavby eviduje“ uvedl Řádek.

Stadion by měl splňovat kategorii UEFA 4, což jsou stadiony pro mezinárodní utkání. Kapacitu bude mít 9300 diváků.