Královéhradecký kraj nabízí firmám pozemky v solnické průmyslové zóně

Události v regionech: Prodej pozemků v průmyslové zóně Solnice-jih (zdroj: ČT24)

Pozemky v nové části průmyslové zóny Solnice-jih, u automobilky Škoda v Kvasinách na Rychnovsku, začal nabízet investorům Královéhradecký kraj. Podmínky prodeje teď schválili radní. Nová část zóny má bezmála 22 hektarů. Kraj ji rozvíjí podle dohody s vládou a automobilkou.

Kraj buduje infrastrukturu v zóně Solnice-jih za humny automobilky v Kvasinách od loňského října. „V současné době tam je výstavba inženýrských sítí pro budoucí investory, velký poldr, který odvodní celé území, a přeložky inženýrských sítí,“ popsala Jana Jiráňová z Centra investic Královéhradeckého kraje.

Hejtmanství nyní začalo shánět budoucí vlastníky pozemků. Zasíťované je nabízí za 1200 korun za metr čtvereční. Zájemce musí podnikat ve zpracovatelském průmyslu, ve strategických službách či technologických centrech, koupit nejméně čtvrt hektaru a zdržet se alespoň deset let.

Některé pozemky koupil kraj za polovinu odhadované ceny, tvrdí radní

Kraj pozemky pro zónu vykoupil výhodně. „Na konci byla cena přes 600 korun ze znaleckého posudku a nám se podařilo realizovat výkupní ceny v průměru něco přes 300 korun. Dá se říci, že jsme ušetřili výraznou část veřejných rozpočtů, někdy až dvojnásobek,“ uvedl krajský radní pro majetek Václav Řehoř (ODS).

Hejtmanství spočítalo, že by firmy v zóně měly vytvořit 500 nových pracovních míst. Rychnovsko přitom patří k okresům s nejnižší nezaměstnaností. V únoru byla 2,2 procenta, pátá nejnižší v Česku.

„Hlavní problém bude s pracovní silou, protože na Rychnovsku je obrovský problém sehnat pracovníka se šroubovákem. Automobilka funguje jako vysavač pracovní síly a rozvoj firem v našem regionu je velice obtížný nebo téměř znemožněn,“ domnívá se majitel strojírenské firmy v Rychnově nad Kněžnou Petr Rojek.

Na zónu Solnice-jih naváže obchvat Solnice a Častolovic. Uvnitř vznikne nová železniční zastávka Lipovka s překladištěm v režii Správy železnic. Požadavky zájemců bude královéhradecké hejtmanství přijímat do 3. května. Hned 6. května zasedne hodnoticí komise.