Krajská zdravotní začala na severu Čech rodičkám dávat poukazy na výbavu pro novorozence

Krajská zdravotní začala novorodičkám dávat poukázky (zdroj: ČT24)

Porodnice v Ústeckém kraji chtějí pomoci rodinám se vzrůstajícími životními náklady. Zdravotnický holding Krajská zdravotní, který v regionu provozuje sedm nemocnic, v nichž je šest porodnic, tak novopečeným matkám nově dává poukázky na dva tisíce korun. Za ně mohou nakoupit ve zdravotnických pomůckách nebo lékárnách.

Původně dostávaly novorozenecké poukázky matky jen ve vybraných porodnicích, když ale společnost zjistila, jaký vyvolaly zájem, rozhodla se zavést je ve všech šesti, které provozuje. Novopečené rodičky za poukázky mohou nakoupit krátce po porodu například pleny či dětskou výživu. Platné jsou půl roku.

Terezie Moravčík se svěřila, že z dvoutisícové „prémie“ pořídí nejspíš příkrmy. Zároveň se svěřila, že část výbavy už doma má po starší dceři. Ústecký kraj je v Česku pátý nejlidnatější, porodnost zde ale v posledních letech klesla, a region tak v tomto ohledu patří mezi ty podprůměrné.

I když kupon matkám umožňuje pořízení potřeb pro miminka, podle náměstkyně Krajské zdravotní pro řízení lékárenské péče Olgy Mučicové nechybí v sortimentu ani položky určené právě pro rodičky, aby „se mohly po porodu co nejdříve vrátit do běžného života“. K mání jsou tak třeba pomůcky pro kojení či odsávačky mléka. „Koupit si ale můžou i chůvičku pro miminko,“ přiblížila jednu z nákladnějších položek Mučicová.

Upozornila, že dvoutisícová poukázka se týká každého novorozence, matky dvojčat tak dostanou dvě. „Uplatnit je lze ve všech lékárnách nebo prodejnách zdravotnických potřeb,“ zmínila náměstkyně. Každý voucher je podle ní unikátní, aby se dalo hlídat, zda se nejedná o padělek.

Poukázky pro rodičky začala Krajská zdravotní rozdávat od soboty 1. července, od té doby do pondělního rána porodilo například v Ústí nad Labem devět maminek.