Kdo chce jet na koloběžce, ať se odráží. Ty elektrické Praha 1 vykáže z pěších zón

Praha 1 se chystá omezit elektrické koloběžky (zdroj: ČT24)

Praha 1 chystá zákaz provozu elektrických koloběžek na pěších zónách. Podle radnice si chodci stěžují na jejich jízdu i parkování. Oproti minulosti, kdy se městská část o podobný zákaz již pokusila, by se nemělo omezení týkat jízdních kol nebo bezmotorových koloběžek.

Zákaz jízdy elektrických koloběžek na pěších zónách v historickém centru Prahy projednal radní městské části David Skála (Praha 1 sobě) na magistrátu a jedná i s policií. Opatření by chtěl zavést na začátku další turistické sezony.

Lidé si podle mluvčí Prahy 1 Kateřiny Písačkové na pohyb koloběžek po chodnících a také jejich nevhodné parkování stěžují. Podle radního Skály se přitom městská část pokoušela s firmou Lime, která půjčuje v pražských ulicích asi 1500 sdílených koloběžek, dohodnout.

„Společnost Lime nesplnila žádný z našich požadavků na bezpečný a rozumný provoz, proto po roce usilovných vyjednávání musíme přistoupit k dalšímu kroku a připravujeme omezení vjezdu do pěších zón v centru města,“ řekl. Lidé, kteří by chtěli jezdit v zakázané oblasti na vlastních elektrokoloběžkách, budou moci zažádat o výjimku.

Provozní manažer Lime Ondřej Široký řekl, že by takový zákaz považoval za diskriminační. „Praha 1 se v souvislosti se zákazem netají tím, že se jedná o opatření namířené přímo proti jedné konkrétní komerční společnosti, přičemž majitelé soukromých elektrokoloběžek budou moci získat výjimku,“ uvedl Široký.  Mluvčí radnice uvedla, že Praha 1 není zaujata proti Lime. „Jde o princip,“ dodala. Podle Širokého ale firma požadavky Prahy 1 plní, například zakázala parkování v pěších zónách a omezila rychlost v rizikových místech.

Lime má ovšem potíže i s magistrátem, který jí na podzim vypověděl memorandum o spolupráci. Nyní probíhají jednání, která Široký označil za „konstruktivní“. Firma podle něj magistrátu navrhla například zpomalení koloběžek v rizikových oblastech, právě třeba v oblasti pěších zón. 

Opakovaná snaha

O zákazu provozu elektrických koloběžek v pěších zónách v Praze 1 se v minulosti již hovořilo. Záměr bývalého vedení radnice ale v důsledku mířil hlavně proti cyklistům. Nakonec tento zákaz zrušil soud. Návrh na nový zákaz bude teď podle radního 90 dní viset na úřední desce. Je možné proti němu podat námitku.

Tentokrát ujišťuje Praha 1, že se omezení cyklistů nedotkne. Elektrické koloběžky sice z pohledu zákona spadají mezi jízdní kola, radnice ale nechá po dohodě se silničním úřadem zákaz zformulovat tak, že bude platit pro jízdní kola „mimo kola s pedály a koloběžky bez motoru“.