Karlovy Vary chtějí na deštěm poškozenou ulici uplatnit reklamaci. S památkáři se dohadují, kdo za to může

Události: Karlovy Vary chtějí na deštěm poškozenou ulici uplatnit reklamaci (zdroj: ČT24)

V Karlových Varech pokračují opravy po silné bouřce, která poškodila zejména nedávno rekonstruovanou Moravskou ulici. Déšť vyplavil dlažbu a poškodil podloží. Město chce uplatnit reklamaci od firmy, která před třemi lety ulici za více než čtyřicet milionů korun rekonstruovala.

Voda se valila po jedné z ulic nad lázeňským městem, proud vytrhával kostky a podemílal podloží. Vymleté jámy dělníci v těchto dnech stále provizorně opravují. Mezi městem a památkáři se vede spor, kdo je za vyplavení dlažby odpovědný.

Ulice se rekonstruovala před třemi lety. „Nebyl dodržen původní projekt, došlo ke zmenšení formátu dlažebních kostek,“ tvrdí vedoucí odboru péče o památkový fond NPÚ Loket Jan Konůpek.

O změně velikosti dlažby podle náměstka primátorky Karlových Varů Petra Bursíka (ODS) rozhodlo v dokumentaci o realizaci minulé vedení města.

Město zahájilo reklamační řízení

„Dlažba, která byla historická, s těmi velkými takzvanými kočičími hlavami, tak to vydržela. I když je samozřejmě více jak padesát let stará. A tato nově opravená byla hned spláchnuta. Myslím, že chyba je spíše na straně města než na straně památkářů,“ soudí opoziční zastupitel města Jindřich Čermák (Piráti).

Jedna strana historické dlažební kostky měří od nějakých patnácti do dvaceti a více centimetrů. V nedávno rekonstruované ulici měří jedna strana dlažební kostky zhruba od osmi do deseti centimetrů.

Město zahájilo s firmou, která ulici rekonstruovala, reklamační řízení kvůli nekvalitnímu spárování dlažby. Firma České televizi potvrdila, že s městem o reklamaci jedná.