Déšť poškodil nedávno rekonstruovanou ulici v Karlových Varech

Události: Následky dešťů v Karlovarském kraji (zdroj: ČT24)

Karlovarským krajem se v úterý odpoledne po čtvrté hodině přehnaly bouřky. Místy pršelo i velmi intenzivně, ale po krátký čas. Hasiči kvůli následkům silného deště vyjížděli k popadaným stromům i zaplaveným ulicím, a to i v centru Karlových Varů. Při přívalových deštích přišla o část dlažby nedávno rekonstruovaná Moravská ulice. Bouře postupují pomalu k severu, podle předpovědi by v kraji mohly být i večer.

Hasiči pokračují v odstraňování následků bouřek. Od 16:00 do 18:20 hodin vyjížděli zatím k 61 událostem, z toho polovina připadá na Karlovy Vary, uvedli na síti X (dříve Twitter). V některých částech regionu padaly i kroupy.

V Karlových Varech byla zaplavena vodou i část lázeňského území, ulice Stará louka i Nová louka. Po dešti ale kanalizace vodu postupně odvádí. Redaktor ČT Václav Matoušek z místa popsal, že pod vodou bylo prakticky celé Divadelní náměstí. „Hasiči ale vyčistili kanalizaci a voda už odtekla,“ informoval před půl osmou večer.

Silné bouřky zasáhly Karlovarský kraj (zdroj: ČT24)

V historickém centru ležící Moravská ulice, která je v prudkém svahu, nevydržela nápor a voda vyplavila dlažbu, která byla uložena jen do štěrkového podloží. Na nějakou dobu proto bude uzavřena. Město chce jednat s památkáři, kteří v této části města požadují tradiční způsob uložení dlažby, řekl karlovarský radní Petr Bursík (ODS). Ten měl před třemi lety rekonstrukci ulice jako tehdejší náměstek primátorky na starosti.

„Bude tam nutná celková rekonstrukce, vyplavené nejsou jen dlažební kostky, ale poškozené je i podloží. Prostě není možné na svahu, který má sklon sedmnáct procent, dávat dlažbu jen do štěrku,“ upozornil Bursík.

V Moravské ulici vznikaly škody při silných deštích už dříve, kdy tekoucí voda vyplavovala pískové mezery mezi dlažebními kostkami. Při rekonstrukci, která stála zhruba čtyřicet milionů korun, se město snažilo na jednu stranu vyhovět požadavkům památkářů na co nejvíce autentickou dlažbu, ale zároveň zajistit dlažbu před silnými dešti. Podle Bursíka se ale beze změny technologie pokládky dlažby podobná situace, jako nastala nyní, bude opakovat stále donekonečna.

Podle Matouška voda také zatopila sklep jednoho z hotelů poblíž Moravské ulice.

V souvislosti s aktuální průtrží mračen se v Údolí u Lokte sesunula zemina a kamení na silnici. Problémy mají i auta v Sokolově, kde voda zaplavila silnici u objektů České spořitelny a Komerční banky. Kanály ale nestíhaly odvod vody i na mnoha dalších místech. Podle meteorologického serveru In-pocasi.cz se na stanici v Sokolově úhrn srážek blíží padesáti milimetrům, tedy padesáti litrům vody na metr čtvereční.

Ve čtvrt na sedm podle Matouška už bylo v Karlovarském kraji téměř po dešti. „Respektive prší jen lehce,“ podotkl.

Podle informací meteorologů se hlavně na Sokolovsku a Karlovarsku vyskytly silné bouřky s intenzivními srážkami. Mohou se podle nich objevit i kroupy o průměru tří centimetrů. Bouře postupují velmi pomalu k severu. V jejich okolí se mohou tvořit nová jádra, takže může místy napršet až padesát milimetrů srážek.

Podle předpovědi by se bouřky mohly objevit v Karlovarském kraji i večer. Výstraha by měla platit pro celé Česko až do čtrvté hodiny ranní. I ve středu meteorologové očekávají přeháňky i bouřky.