Karlovarští zastupitelé zvolili Kulhánka hejtmanem. ANO proti němu neúspěšně postavilo Kubise

Petr Kulhánek (KOA) je novým hejtmanem Karlovarského kraje. Bývalého karlovarského primátora, který v říjnových volbách vedl kandidátku STAN, zvolilo 24 z 25 zastupitelů nové koalice. Hlas mu nedal žádný opoziční zastupitel, sám Kulhánek se zdržel. Hejtmany tak mají zvolené už všechny kraje.

Zastupitelé Karlovarského kraje vybírali při volbě hejtmana ze dvou kandidátů. ANO, které v říjnu získalo od voličů nejvíce hlasů, ale nedokázalo sestavit koalici, proti Petru Kulhánkovi postavilo dosavadního hejtmana Petra Kubise. Krajská předsedkyně ANO Jana Mračková Vildumetzová argumentovala, že Kubis ve volbách získal dvojnásobek preferenčních hlasů oproti Kulhánkovi.

Kandidát ANO získal hlasy 19 zastupitelů ze 44 přítomných, Petr Kulhánek 24. „Mohu slíbit mé plné nasazení a ti, kdo mě znají, ví, že moje trvale udržitelné tempo je vysoké, a věřím, že i moji kolegové jej budou dodržovat. Vždy jsem ctil a preferoval princip partnerství a otevřené a přívětivé komunikace. Na principu partnerství jsme postupovali i při skládání koalice. Tento princip bych rád preferoval nejen zde, ale zejména k celé administrativě krajského úřadu,“ řekl nový hejtman po zvolení.

V prvních dnech ve funkci se chce nový hejtman sejít se svým předchůdcem kvůli předání všech náležitostí a také s vedením Karlovarské krajské nemocnice. Za zásadní výzvu pro nejbližší dobu považuje Kulhánek boj s pandemií covidu-19. Nová rada bude muset také připravit rozpočtové provizorium pro začátek příštího roku.

Dlouholetý primátor Karlových Varů Petr Kulhánek vystudoval Vysokou školu ekonomickou, poté pracoval ve vedoucích pozicích ve společnosti HOPI a vydavatelství Promenáda. Současně byl pět let generálním tajemníkem Mezinárodní federace novinářů a spisovatelů cestovního ruchu (FIJET). V posledních letech práce v Promenádě a zároveň ve FIJET byl Kulhánek již činný i v komunální politice, od roku 2006 byl zastupitelem Karlových Varů za Karlovarskou občanskou alternativu (KOA).

Petr Kulhánek se v roce 2010 stal karlovarským primátorem, když jeho hnutí vyhrálo komunální volby. Nic na tom nezměnil rozpad koalice po dvou letech, post obhájil i po volbách v roce 2014. V roce 2018 ale již KOA nevyhrála a Kulhánek musel primátorský řetěz předat Andree Pfeffer Ferklové (ANO). Po volbách v roce 2012 usedl Kulhánek i v krajském zastupitelstvu, kam se dostal na kandidátce STAN (respektive TOP 09 a STAN) a zůstal v něm i po volbách v roce 2016. V roce 2020 kandidoval jako lídr STAN, hnutí dovedl k druhému místu ve volbách a nakonec se mu podařilo sestavit koalici, v jejímž čele stanul. Neúspěšná však byla loňská Kulhánkova kandidatura do Evropského parlamentu za STAN a TOP 09.

Karlovarský hejtman pochází z politicky aktivní rodiny. Jeho otec Vladimír Kulhánek (ODS) zasedal mezi lety 1996 a 2004 v Senátu, kde reprezentoval Karlovarsko. Strýc Bohumil Kulhánek (ODS) byl v letech 1996 až 2002 senátorem za Plzeň-město.

Odstupující primátor Karlových Varů Petr Kulhánek
Zdroj: Slavomír Kubeš/ČTK

V Karlovarském kraji vznikla koalice zhruba po dvou měsících vyjedávání. Sestavili ji STAN, Piráti, ODS s KDU-ČSL, Místní, Volba pro kraj (VOK) a SNK1. Bezprostředně po volbách vznikly dva bloky. Spolupráci si slíbili STAN a Piráti na jedné straně a na druhé ANO a volební koalice ODS a lidovců. K bloku kolem STAN se postupně přidala většina menších hnutí, s ANO a ODS chtěla spolupracovat část zastupitelů zvolených za SNK1. Mimo oba bloky zůstala SPD, a tak ani jeden neměl v zastupitelstvu většinu.

ODS a KDU-ČSL v té situaci začaly vyjednávat s blokem kolem STAN. Jednání zkomplikoval požadavek ODS na hejtmanské křeslo, což ostatní strany považovaly za nepřijatelné – koalice občanských demokratů a lidovců získala ve volbách jen sedm procent hlasů a skončila na čtvrtém místě. Nakonec ale ODS a KDU-ČSL souhlasily s postem prvního náměstka.

Petr Kulhánek je v pořadí šestým hejtmanem Karlovarského kraje. Nejdéle kraji vládl Josef Pavel (ODS) mezi lety 2000 a 2008. Dalších sedm let byl hejtmanem Josef Novotný (ČSSD), po jeho rezignaci stanul na rok v čele kraje Martin Havel (ČSSD). Po volbách v roce 2016 jej nahradila Jana Vildumetzová (ANO), která ale rezignovala ke konci roku 2019 a hejtmanem se stal Petr Kubis (ANO).

Karlovarský kraj je poslední, kterému nové vedení dosud chybělo. Včetně Petra Kulhánka jsou nyní hejtmani zvolení za STAN ve třech krajích a v jednom je hejtman za Starosty pro Liberecký kraj, kteří se STAN spolupracují. Čtyři hejtmany má ODS, po jednom KDU-ČSL a ČSSD. Ve třech krajích jsou hejtmani z ANO.