Karlovarský kraj zůstane ve všední dny bez zubní pohotovosti. Lékaře se nedaří přilákat

V Karlovarském kraji nebude od dubna ve všední dny k dispozici zubní pohotovost. Kraji se nepodařilo získat lékaře, kteří by ji byli ochotni zajistit. I nadále ale budou fungovat zubní pohotovosti přes víkendy a svátky. Hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (za STAN) chce o potřebě pohotovosti ještě jednat s představiteli stomatologické komory.

Ačkoliv Karlovarský kraj nabídl podle hejtmana zubním lékařům velmi výhodné finanční podmínky, zubaři na ně nepřistoupili. „Karlovarský kraj již učinil veškeré nutné, možné a potřebné kroky, aby zubní pohotovost ve všední den zachoval. Snažili jsme se vyjít vstříc zubařům a byli jsme připraveni přijmout jejich finanční požadavky i úpravu provozní doby,“ napsal v tiskové zprávě.

Podle Kulhánka ale „nabídku neakceptují a odmítají sloužit pohotovostní službu“. Pacienti tak budou muset na pohotovost do jiných krajů, nejčastější alternativou bude zřejmě Plzeňský kraj. „Protože se s tímto řešením nechci smířit, oslovil jsem předsedu Oblastní stomatologické komory Karlovarského kraje,“ uvedl Kulhánek.

Zlepšením podmínek se podařilo pohotovost udržet v prvním čtvrtletí

Zubní lékaři oznámili už v prosinci loňského roku, že nebudou dál ve všední dny pohotovost v Karlových Varech sloužit. Řadou osobních jednání a výrazným navýšením peněz pro zubaře na pohotovosti se je podařilo přesvědčit, aby pohotovostní služby v pracovní dny zajistili ještě v prvním čtvrtletí roku 2023.

Tímto kraj získal čas pro vypsání veřejné zakázky. Do ní se ale nikdo nepřihlásil, ačkoliv kraj nijak neomezil hodinovou sazbu v korunách, za kterou by pohotovost mohli odpracovat.

Podle zástupců oblastní stomatologické komory jsou pohotovostní služby přetížené, a to především proto, že pacienti vnímají pohotovost jako alternativu standardního ošetření, což není jejím primárním posláním.

„Budeme se i nadále snažit tento problém řešit a najít vhodné řešení. Pro veřejnost je rozhodně velmi důležitá informace, že zubní lékaři mají ze zákona povinnost vyšetřit a případně i ošetřit každého, tedy nejen jejich pacienta, který se v rámci ordinačních hodin dostaví do ordinace s bolestivým nebo jiným neodkladným stavem,“ napsal hejtman.

Pokud bude dodržována tato povinnost zubních lékařů, značně klesne potřeba služeb lékařské pohotovosti, domnívá se Kulhánek.

V kraji zůstane zajištěna zubní pohotovost v době víkendů a státních svátků, a to v Karlových Varech, Sokolově a Chebu. V Karlových Varech je o víkendu pohotovost v budově vedle areálu Nemocnice Karlovy Vary, přístup ze Zbrojnické ulice, v Sokolově v areálu Nemocnice Sokolov, pavilon C, v Chebu pak slouží pohotovost zubní lékaři ve svých ordinacích.