Karlovarská policie rozšířila obvinění ohledně podvodů s řidičskými průkazy, stíhá 17 lidí

Policie v Karlovarském kraji obvinila v souvislosti s podvody s vydáváním řidičských průkazů dalších dvanáct lidí. Podle ní se dopouštěli trestného činu podplácení, za což jim hrozí až šestileté vězení. Pět osob včetně zkušebního komisaře kriminalisté stíhají už od loňského října, ČT to řekl policejní mluvčí Jakub Kopřiva.

„V červnu letošního roku kriminalisté obvinili dalších 12 osob ve věku 27 až 55 let. Všech těchto 12 osob, jednalo se výhradně o žadatele o řidičské oprávnění, kriminalisté obvinili ze spáchání zločinu podplácení a v případě prokázání viny jim hrozí trest odnětí svobody až na šest let,“ uvedl Kopřiva. Doplnil, že v následujících týdnech lze očekávat další rozšíření trestního stíhání.

Krajští kriminalisté loni v říjnu zadrželi a obvinili pětici lidí ve věku od 41 do 56 let. Při následných prohlídkách kriminalisté zajistili více než 400 tisíc korun, techniku, jako například počítače nebo mobilní telefony, a také razítko lékaře, které zadržené osoby používaly k vystavování padělků lékařských zpráv.

Komisař podle obvinění přijal úplatek asi padesátkrát

Od října stíhaný zkušební komisař čelí podezření, že nejméně v pěti desítkách případů přijal peníze za příslib, že zajistí žadatelům o řidičské oprávnění či jeho rozšíření u konkrétních autoškol bezproblémové a úspěšné vykonání zkoušky.

Čtyřiapadesátiletého muže kriminalisté obvinili ze spáchání zločinu přijetí úplatku a přečinu zneužití pravomoci úřední osoby. V případě prokázání viny mu hrozí až deset let vězení. Tři obvinění provozovatelé autoškol podle policie před konáním závěrečných zkoušek předávali zkušebnímu komisaři peníze, které obdrželi od uchazečů o řidičský průkaz.

Zbylých šestnáct lidí policie stíhá pro trestný čin podplácení, hrozí jim až šestileté odnětí svobody. Dva z nich jsou navíc stíhání ještě za padělání a vystavení nepravdivé lékařské zprávy, posudku a nálezu.