Zatoulaný býček se po třech dnech vrátil do družstva

Velké Pavlovice - Po bezmála třech dnech na útěku se v noci na dnešek vrátil do zemědělského družstva ve Velkých Pavlovicích na Břeclavsku 250 kilogramový býk, který z něj v úterý uprchl. Hladové zvíře přilákalo krmení v sadu sousedícím s tímto areálem. „Býka jen stačilo zahnat zpět do ohrady,“ řekla dnes mluvčí policie Kamila Haraštová. Zvíře se vrátilo do stáje bez zranění. Mladého býka hledali zemědělci v traktorech, jezdci na koních s honáckým psem a dokonce i ze vzduchu paraglidisté.

Zemědělci při pátrání po něm uvažovali dokonce o jeho odstřelu. „Nyní si na býka-útěkáře budou muset dávat pozor, aby neuprchnul znova,“ dodala Haraštová.

Asi sedmiměsíční zvíře uniklo z družstva, poté co přeskočilo téměř dvoumetrové hrazení. „U brány stál vůz, do kterého se dobytek nahání a převáží do druhé stáje. Býček se něčeho lekl a splašil se. Stačilo mu přeskočit hrazení a pak utekl do polí,“ popsal traktorista Luboš Hádlík.

NO COMMENT - Zatoulaný býček se vrátil do družstva (záběry z mobilního telefonu Štefana Greguše) (zdroj: ČT24)

Býk by se sice společnosti lidí vyhnul, přesto z něj měli strach policisté. Pohyboval se nedaleko dálnice D2 u Staroviček a hrozilo, že by při náhlém vstoupení do vozovky nebo na dálnici mohl způsobit nehodu.

Než však stihli na místo přijet hasiči, aby jej odchytili, zvíře odešlo a nezbyla po něm žádná stopa. Agronom družstva Miroslav Kadlec včera tvrdil, že býk se může volně pohybovat několik týdnů i měsíců. „Byl dlouhé měsíce venku na pastvě. Na pohyb pod širým nebem je tedy zvyklý a nedělá mu potíže,“ řekl Kadlec.