Uzavřít papírnictví bez pokladny EET bylo správné, potvrdil soud

Soud potvrdil postup finanční správy (zdroj: ČT24)

Finanční správa postupovala správně, když kvůli absenci elektronické evidence tržeb v roce 2017 dočasně zavřela dvě papírnictví, jedno ve Slavkově u Brna a druhé ve Vyškově. Že úředníci nepochybili, ve čtvrtek potvrdil brněnský krajský soud.

Na Palackého náměstí ve Slavkově vede rodina Hlásenských papírnictví už 25 let. Těsně před startem školního roku, na konci srpna 2017, tu ale zákazníci narazili na zavřené dveře. Úředníci tehdy tento obchod, a s ním ještě jeden ve Vyškově, zavřeli. Oběma chyběla kasa na elektronickou evidenci tržeb.

„Objednali jsme si to u počítačové firmy, ta byla v té době přetížená. Až to měli namontovat, tak nám firma z neznámého důvodu řekla, že to nenamontuje,“ řekl Alois Hlásenský. Nakoupit si v papírnictví mohli lidé o měsíc později, když se potřebná pokladna rozjela.

Přesto si majitelé na postup finanční správy stěžovali. „28. srpna nám byla udělena pokuta a 29. srpna byla prodejna zavřena,“ řekl Hlásenský. Že úředníci jednali správně, ale ve čtvrtek rozhodl soud, a to včetně udělení pokuty 65 tisíc korun.

„Dle soudu bylo přijetí tohoto opatření na místě a nebrání mu ani předchozí uložení pokuty. Pokuta je totiž sankcí, zatímco uzavření provozovny je opatřením k vynucení nápravy, jehož účelem je zamezit nezákonnému jednání,“ uvedla mluvčí Odvolacího finančního ředitelství Veronika Dvořáková.

Za tři roky od zavedení EET zavřel Jihomoravský finanční úřad tři prodejny. Dvě z nich byly právě ty na Vyškovsku. Celkem úředníci provedli bezmála 20 a půl tisíce kontrol a ve třetině z nich řešili chyby. Pokuta za největší z nich přesáhla 100 tisíc korun. 

Kontroly a sankce kvůli EET v Jihomoravském kraji
Zdroj: Finanční úřad pro Jihomoravský kraj