Stavba protipovodňových opatření v Brně se protáhne. Komplikuje ji oprava viaduktu

Události v regionech: Stavba protipovodňových opatření v Brně se protáhne (zdroj: ČT24)

Práce na protipovodňových opatřeních na řece Svratce v Brně se nejspíš protáhnou, hotovo by mělo být zhruba za rok. Správa železnic už začala s opravou přilehlého viaduktu v ulici Uhelná. Na jeho sloupech se na konci loňského roku objevily praskliny. A to nedlouho poté, co město s pracemi začalo.

Koryto řeky Svratky v širším centru Brna pomalu mění svůj tvar. Na jeden z úseků se dělníci vrátili na začátku června. Práce na protipovodňových opatřeních museli na půl roku přerušit kvůli prasklinám na blízkém, téměř dvousetletém železničním viaduktu.

S jeho opravou začala Správa železnic minulý týden. „Probíhá výroba obručí pro sepnutí pilíře a jeho stabilizaci. A poté dojde k proinjektování pilíře, aby byla zajištěna jeho stabilita,“ uvedl stavbyvedoucí Jakub Beran.

„Na opravách mostu se bude pracovat za současného režimu, jezdí se na třech ze čtyř kolejí. Po dokončení oprav na podzim se železniční doprava vrátí do běžného provozu,“ řekl mluvčí Správy železnic Jan Nevola.

Práce okolo řeky Svratky v Brně
Zdroj: Kancelář architekta města Brna

Úpravy okolí řeky

Trhliny se během prací na úpravě řeky objevily také na Táborského nábřeží. Tady ale práce nezastavily. „Statik konstatoval, že nehrozí nebezpečí, protože domy mají opravdu hluboké základy. Nicméně z preventivních důvodů byl nainstalován geodetický monitorovací systém,“ přiblížil mluvčí brněnského magistrátu Filip Poňuchálek.

Aktuálně dělníci pracují hlavně pod zemí – na kanalizaci. Na opačném břehu podél městského okruhu zase dělníci betonují protipovodňové stěny.

Štýřické nábřeží po stavebních úpravách (Zdroj: Kancelář architekta města Brna)

Práce pokročily i dál proti proudu. Na pruhu země, který je z jedné strany ohraničen koupalištěm Riviéra a z druhé strany řekou Svratkou, dokončili dělníci pokládku 250 metrů dlouhého úseku cyklostezky, která spojí Anthropos s Poříčím.

„Práce byly na čas pozastaveny na ulici Renneské až po Vídeňskou. Je to levý břeh, kde musíme doprojektovat dokumentaci,“ doplnil Poňuchálek.

Město počítá s tím, že se termín dokončení projektu nejspíše posune na prázdniny příštího roku. Úprava koryta řeky s novými trasami pro pěší a cyklisty vyjde na 1,3 miliardy korun.