TÉMA

Viadukt

Řidiči uvázli v zaplaveném podjezdu, nefungovala výstraha

Podjezd pod železničním viaduktem v Pelhřimově je známý tím, že při silných přívalových deštích skončí kompletně pod vodou. Kvůli tomu je před podjezdem instalována světelná signalizace, která má řidiče před vjezdem varovat. Při posledním takovém dešti však byla mimo provoz, ve vodě tak uvázlo několik vozidel. Řidiči by tak měli spoléhat i na vlastní smysly, projet lagunu za každou cenu může vést k vážnému poškození vozidla.
16. 7. 2024|

Stavba protipovodňových opatření v Brně se protáhne. Komplikuje ji oprava viaduktu

Práce na protipovodňových opatřeních na řece Svratce v Brně se nejspíš protáhnou, hotovo by mělo být zhruba za rok. Správa železnic už začala s opravou přilehlého viaduktu v ulici Uhelná. Na jeho sloupech se na konci loňského roku objevily praskliny. A to nedlouho poté, co město s pracemi začalo.
30. 6. 2023|

Před 50 lety zahynuly při vlakovém neštěstí u Řikonína tři desítky lidí. Za tragédií bylo zpoždění vlaků a nezkušenost

Železniční neštěstí, při kterém před půlstoletím, 11. prosince 1970, zahynulo nedaleko Řikonína u Tišnova 31 lidí, patří k nejtragičtějším událostem svého druhu v poválečné české historii. Zpoždění dvou vlaků a pochybení ženy, která měla na starost provoz na malém úseku frekventované trati, vedly ke srážce mezinárodního rychlíku s vykolejenou nákladní soupravou. A jen shodou náhod nebylo onoho pátečního prosincového rána obětí ještě víc.
11. 12. 2020|

Zasypaný železniční viadukt v Brně se promění v promenádu. Stavbu teď zkoumají geofyzici

Geofyzici začali zkoumat stav historického železničního viaduktu u hlavního nádraží v Brně. Stavba z 19. století je už přes sto let zasypaná kamením pod železničním valem. Město ale do budoucna počítá s jejím odhalením v souvislosti se stavbou nové čtvrti Trnitá, která spojí centrum města a nové nádraží u řeky.
2. 12. 2020|