Soud otevřel případ úmrtí Roma u Brněnské přehrady. Obžalovaný se hájí sebeobranou

Události v regionech: Soud o zabitém Romovi (zdroj: ČT24)

Krajský soud v Brně se v pátek za přísných bezpečnostních opatření začal zabývat případem vraždy u Brněnské přehrady, obžalovaným je muž původem z Ukrajiny Roman Rohozin. Muž vinu odmítl, uvedl, že šlo o sebeobranu. Zabitým mužem byl Rom, případ v červnu vedl k napětí mezi Ukrajinci a Romy. Sedmatřicetiletému cizinci hrozí až osmnáct let vězení.

Souzený muž poblíž tramvajové zastávky podle obžaloby nožem napadl a zranil tři lidi, kteří skončili v nemocnici. Jeden z nich později v nemocnici zemřel. Zabitým mužem byl mladý Rom.

„Asi v 19:40 v Brně na asfaltovém chodníku spojujícím zastávku městské hromadné dopravy Přístaviště a ulici Přístavní při vzájemné potyčce se třemi poškozenými mladými muži na tyto za použití svého nože zaútočil,“ uvedl žalobce Petr Bejšovec. Jednomu z mužů podle něj obžalovaný způsobil smrtelná zranění, další dva zranil. Podle obžaloby muž v tramvaji zasáhl proti nevhodnosti chování skupiny, následovaly potyčky po vystoupení z tramvaje.

Šlo o sebeobranu, tvrdí Rohozin

Obžalovaný popsal, že jel s přáteli tramvají na ohňostroj na přehradu, skupinka jiných lidí ale začala v tramvaji hlučet. Uvedl, že si pouštěli hudbu, dělali hluk, houpali se na držadlech. „Když už to bylo nesnesitelné, požádal jsem je, aby toho nechali,“ uvedl obžalovaný. Následoval konflikt v tramvaji, kde údajně na svoji adresu zaznamenal nadávky, následně konflikt po vystoupení z ní. Skupinka tří lidí jej napadla, řekl obžalovaný.

„Dostal jsem pěstí do levé části hlavy, zprava ránu za ucho. Pokusil jsem se je odstrčit, ale oni začali mlátit silněji. Kryl jsem si oblast očí a nosu, dostával jsem údery do ucha, zátylku, hrudníku. Pak mi začalo hučet v uších, měl jsem mžitky před očima, sotva jsem rozlišoval siluety. Cítil jsem se hrozně, mohli mě zabít,“ popsal situaci Rohozin.

Vzpomněl si pak, že má vzadu v batohu nůž na krájení potravin, tak jej vytáhl, aby ho nechali na pokoji. „Kryl jsem se, párkrát jsem s ním švihl ze strany na stranu, pak jsem slyšel křik,“ řekl. Uvedl, že jak švihal nožem, necítil žádný odpor, ani na rukou pak neviděl krev. Šel se pak podívat po známých, zastavil jej až policista. „Byla to donucená sebeobrana, nehodlal jsem nikoho zranit nebo se dotknout, dokonce jsem ani nevěděl, že jsem se do někoho strefil,“ řekl v pátek muž před soudem.

Účastníci konfliktu přiznali napadení Rohozina

Jeden z poškozených v případu vraždy Roma u Brněnské přehrady uvedl, že Rohozina napadli, když je vyprovokoval. „Jeli jsme šalinou, kouřili jsme, pouštěla se hudba, skupina asi 15 až 16. Pohádali jsme se tady s pánem, začal po nás řvát, ať přestaneme zpívat, začal na nás křičet. Pak jsme vystoupili, tam jsme pána napadli,“ popsal situaci poškozený.

Obžalovaný podle něj dostal asi tři rány, žádný nůž u něho neviděl. Sám byl zraněn na ruce, má malou jizvu. „Já si ho ani nevšiml. Nevšiml si ani, jestli to bylo nožem,“ uvedl. Dodal, že obžalovaný byl agresivní, ukazoval na ně pěstí. V tramvaji podle něj skupina popíjela alkohol, on sám vypil asi lahev vodky.

Podle druhého z poškozených obžalovanému několikrát dali pěstí po vystoupení z tramvaje. V tramvaji se i podle něj popíjelo a kouřilo. „Pan obžalovaný nás okřikl, co to děláme, ukazoval na nás pěstí. Vylezli jsme ven, šel naproti nám směrem na Přístaviště. Žduchl do mě, dostal jednu pěstí, také od dvou dalších,“ popsal konflikt další poškozený. Následně prý šli po cestě, tam podle něj konflikt pokračoval. Nevěděl ale, že obžalovaný vytáhl nůž, poškozeného obžalovaný údajně bodl zezadu.

Soud by mohl rozhodnout na konci ledna

Žalobce Bejšovec považuje v případu za klíčový výslech nezávislých svědků a výpověď znalců. Soud by je měl vyslechnout na konci ledna, kdy bude pokračovat hlavní líčení. „Hlavní líčení je v poloviční fázi, těžko jej nyní mohu blíže komentovat. Klíčové budou výpovědi svědků, kteří tu budou v příštím hlavním líčení. Jde o svědky, které považuji za nezávislé, kteří měli možnost celou situaci pozorovat. V této věci má soud poměrně těžký úkol, protože musí v zásadě určit míru nutné obrany, což je velice složitá právní otázka. Nezbývá než vyčkat, jaké bude konečné rozhodnutí soudu, které se bude odvíjet od toho dokazování,“ uvedl.

Pokračovat bude soud 25. a 26 ledna dalším dokazováním. Předsedkyně senátu Dita Řepková v závěru jednání nastínila, že první lednový jednací den by měli být vyslechnuti svědci, které navrhuje obžaloba, na řadu by měly přijít i výpovědi znalců. Druhý den by mohly zaznít závěrečné řeči, případně i rozhodnutí. Pokud by rozsudek nepadl, odročil by soud jednání už jen za tímto účelem.

Úmrtí vedlo k protestům

Rohozin byl ve vazbě, nyní je stíhán na svobodě. O propuštění z vazby rozhodl v červenci brněnský městský soud, státní zástupce proti tomuto rozhodnutí ale podal stížnost. Krajský soud v srpnu rozhodnutí soudu prvního stupně potvrdil.

Záhy po mladíkově smrti se částí romské komunity začala šířit nenávist vůči Ukrajincům, událost z 10. června také vyvolala v Brně nepokoje. Emoce vyvolaly i dezinformace na sociálních sítích o napadání Romů Ukrajinci, které policie vyvracela. Řada romských osobností protiukrajinské akce odsoudila, varovala před uplatňováním kolektivní viny a vyzývala k rozvaze a ověřování zpráv.

V reakci na protesty některých Romů v létě vzniklo nové desatero krizové komunikace, které nyní mohou radnice využít ke zklidnění případných napětí a nepokojů. Návod pro informování vytvořila expertní skupina k prevenci a zklidnění předsudečného násilí.