Most nad dálnicí D2 nikomu nepatří a stále chátrá. Silničáři slíbili jeho opravu během září

Události v regionech: Nadjezd nad D2 stále chátrá (zdroj: ČT24)

Téměř dva roky mělo ŘSD na to, aby opravilo kritické části nadjezdu nad D2 na Břeclavsku. Doteď ale zábradlí chátrá a podle odborníků ohrožuje provoz na dálnici. Silničáři slibují, že se most dočká oprav ještě v září. O majiteli nadjezdu, který doteď není známý, by měl v budoucnu rozhodnout soud.

Už před rokem silničáři dělali průzkum, v jakém stavu nadjezd přesně je. Zjistili, že v kritickém stavu je především zábradlí, což potvrdili i odborníci. „Kdyby se opřel dospělý člověk nebo i děti, tak skutečně potvrzuji, že může hrozit, že se v extrémním případě zábradlí povalí na dálnici,“ popsal Ladislav Klusáček z Ústavu betonových a zděných konstrukcí VUT v Brně.

I proto už v roce 2021 stavební úřad rozhodl, že zábradlí musí Ředitelství silnic a dálnic opravit. „Rozhodnutí potvrdil jak krajský úřad, tak soud a poslední termín, který ŘSD mělo, uplynul letos v dubnu,“ informovala mluvčí městského úřadu v Břeclavi Ivana Solaříková.

I pět měsíců po termínu vypadá zábradlí pořád stejně. Silničáři údajně nestihli výběrové řízení. „Je třeba na každé mostovce zvlášť naprojektovat, připravit, rozpočtovat, vysoutěžit zhotovitele. Provedeme to teď v září, protože teď jsme akorát dokončili výběr zhotovitele,“ uvedl mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

Pro místní obce je most důležitou spojnicí, a to nejen jako zkratka pro auta. „Nadjezd je pro nás hodně důležitý, protože propojuje dvě města a hlavně je součástí turistických cyklotras, které přes most vedou a vedou bezpečně cyklisty, nevedou je po silnici 2. třídy,“ vysvětlil starosta Podivína Martin Důbrava (ODS).

V sezoně tudy projedou stovky cyklistů denně. Místem vedou tři cyklotrasy. I místní doufají, že most bude brzy opravený, nejen jeho havarijní části. To už bude ale na novém majiteli, o kterém bude rozhodovat soud.