Mobilní aplikace nebo barevné popelnice ke každým dveřím. Na Moravě vylepšují svoz odpadu

Obce a města zlepšují třídění odpadu (zdroj: ČT24)

Téměř dvě desítky obcí na Blanensku si nově samy sváží odpady. Založily k tomu společnost Technické služby Malá Haná, která už týden kromě směsného komunálního sváží přímo z domácností i tříděný odpad. Zlepšit systém svozu mohou i Brňané prostřednictvím mobilní aplikace, kterou upozorní na přeplněné kontejnery. Města a obce tak reagují na chystanou novelu zákona, podle které by se měla úroveň recyklace zdvojnásobit.

Vůbec poprvé se tento týden rozjeli popeláři v Cetkovicích svážet odpad z barevných popelnic, které stojí přímo před rodinnými domy. „Auto se naplní za čtyři pět hodin. Záleží, kdo z občanů má nádobu, a záleží, jak je plná,“ popsal popelář Richard Skibík.

Jednu z 250 žlutých popelnic na plast vysypal i u domu Simony Smékalové. Stejně jako ostatní v obci ji dostala díky evropským dotacím. „Dřív jsme jako velká rodina naplnili obě černé popelnice, ale teď když třídíme, už naplníme sotva třetinu jedné. Je to určitě pohodlnější, i babička s dědou se to naučili rychle,“ svěřila se.

Cetkovice jsou jednou z 16 obcí, kde po více než dvaceti letech vypověděli smlouvu nadnárodní společnosti Suez a založili novou svozovou firmu Technické služby Malá Haná. O spolupráci s ní už projevilo zájem přes čtyřicet měst a obcí. Vytřídit 60 procent ze směsného odpadu chce po obcích i nová směrnice Evropské unie. Ministerstvo životního prostředí teď kvůli tomu dokončuje novelu odpadového zákona.

K účinnějšímu třídění přispívá i zapojení moderních technologií

Množství svezeného odpadu na Blanensku sledují díky čipům na popelnicích. „Auto si přečte čip a (popelnici) zváží. Máte přehled, jak lidé začali víc třídit, jak se zvedá tříděný odpad a jestli jde komunální odpad dolů,“ uvedla jednatelka TS Malá Haná a starostka Sudic Olga Dočkalová (nez.).

Technologie pomáhají vylepšit systém svozu odpadu i v Brně. Zapojit se do něj můžou sami obyvatelé moravské metropole díky mobilní aplikaci. Pokud narazí na přeplněný kontejner, jeho vysypání můžou objednat on-line přímo z mobilního telefonu.

„GPS vám ukáže, kde se momentálně nacházíme. Ta aplikace vás vyzve k tomu, abyste si udělala fotku přeplněného kontejneru,“ řekl vedoucí komunikace SAKO Brno Martin Drozd. Fotky z aplikace, ale i webové formuláře a telefonáty, kterými lze taktéž nahlásit přeplněný kontejner, zpracovávají na dispečinku.

„Vidím adresu kontejneru, rozkliknu fotku, zjistím zaplněnost. Dále si zjistím, kdy se ten kontejner má vyvážet. Pokud je to za delší dobu, tak najdu na GPS nejbližší vozidlo a zavolám řidiči, aby tento kontejner vyvezl,“ vysvětil mistr svozu Tomáš Ondrášek. Prázdný kontejner před svým domem by lidé měli mít nejpozději následující den.