Polovina odpadu ještě pořád končí na skládkách. Změnit to má lepší třídění i vyšší poplatky

Události: Poplatek za skládkování se má zvýšit na čtyřnásobek (zdroj: ČT24)

V Česku má už za šest let skončit praxe, kdy se odpady vyvážejí na skládky. Stát proto řeší, jak tento odpad omezit, zatím totiž na skládkách pořád končí skoro polovina odpadků. Proto by se měl až na čtyřnásobek zvýšit poplatek za takové ukládání. Jenže proti je část samospráv a nesouhlasí ani odpadové firmy. Zdražení podle nich dopadne na občany. Ministerstvo životního prostředí ovšem oponuje, že poplatek poroste postupně a nepocítí to ti, kdo budou třídit.

Na skládkách pořád končí zhruba polovina komunálního odpadu, podle posledních čísel je to 45 procent. Odpadky se tam dlouhodobě hromadí, pak se zahrnou zeminou a jednou se místo zazelená. Česko si ale vytklo cíl, že od roku 2024 s touto praxí skončí. A teď se řeší, jak se k tomuto cíli dobrat.

Například v Hradci Králové víc třídí. Čtvrtina obyvatel už má barevné popelnice přímo u domu, směsného odpadu v těch černých tak ubylo o 15 procent. Město chce ještě víc zapojit lidi na sídlištích.

„Rozdáme jim třídicí tašky, aby měli jednodušší možnost doma lépe separovat a najít si jednodušší cestu, jak odpady odnést k nádobám,“ popisuje ředitel Hradeckých služeb Radek Sokol.

Skládkování je v 21. století nemorální a navíc jsou skládky časovanou ekologickou bombou. Negativně přispívají i ke klimatickým změnám a za třicet čtyřicet let mohou způsobovat úniky závadných látek do půdy i podzemních vod.
Jaromír Manhart
ředitel odboru odpadů ministerstva životního prostředí

Stát chce omezit skládkování také zvýšením poplatku: z 500 korun za tunu odpadu postupně až na dva tisíce. Podle Svazu místních samospráv však zdražení zatíží obce a města a následně i občany. Také podle odpadových firem je částka příliš vysoká.

„Podle nás je poplatek dva tisíce korun zbytečný a neodpovídá možnostem obcí. Poplatek byl definován podle potřeb spaloven,“ míní výkonný ředitel České asociace odpadového hospodářství Petr Havelka.

Asociace odpadových firem prosazuje vznik nových třídicích linek
Zdroj: ČT24

Zvýšení poplatku požaduje podle ministerstva životního prostředí Evropská komise. Nový zákon o odpadech chce resort předložit vládě do konce roku, počítá v něm i s recyklačními slevami.

„To znamená, pokud se obce postupně budou dostávat na konkrétní čísla v recyklaci, tak k žádnému zvýšení skládkovacího poplatku nedojde a vlastně se jich nebude týkat,“ vysvětluje mluvčí ministerstva životního prostředí Petra Roubíčková.

Ministerstvo tak chce podporovat systémy, kde lidé zaplatí podle toho, kolik vyhodí. Asociace odpadových firem zase prosazuje třídicí linky nebo daňové zvýhodnění recyklovaných výrobků.