Hokejisté poskládali na brněnském výstavišti postele pro personál nemocnice. Lůžka pro pacienty zatím nedorazila

Do vznikající záložní nemocnice na výstavišti v Brně v úterý přivezli postele, které budou sloužit pro personál. Asi šedesát kusů skládal skoro celý tým hráčů hokejové Komety Brno. Polohovací postele pro pacienty s covidem-19 zatím nedorazily. Nemocnice by měla být hotova v pondělí a nejspíš by ihned měla začít sloužit.

Záložní nemocnice je v pavilonu G2 na výstavišti. Důvodem jejího vzniku je narůstající počet pacientů s covidem-19 v nemocnicích, které kvůli tomu omezily péči a obsazují stále více lůžek těmito pacienty.

Na výstavišti má být přes tři sta lůžek. „Polohovací postele pro pacienty zatím ještě ze státních hmotných rezerv nedorazily. Doufáme, že by to mohlo být ve středu,“ uvedla mluvčí Fakultní nemocnice Brno Veronika Plachá. Podle ní má nemocnice v případě komplikací v záloze svých vlastních padesát lůžek, které by do polní nemocnice mohla dát, doufá ale, že to nebude potřeba.

Do záložní nemocnice doputovala klasická lůžka, která budou sloužit pro personál. Skládali je hráči hokejové Komety Brno. „Byl tam kompletní mančaft až na pár výjimek. Postelí je šedesát,“ uvedl mluvčí Komety Michal Chylík.

U montáže nechyběl ani kapitán Komety Martin Zaťovič. „Je to správná myšlenka. My jsme placení Kometou a jsme doma a nemáme co dělat, tak můžeme pomáhat. Udělá se víc práce. Když je to potřeba, je to správná věc,“ řekl Zaťovič.

Podle brněnské primátorky Markéty Vaňkové (ODS) jsou postele z městského skladu hmotných rezerv. „Dostali jsme je darem během jarní vlny pandemie. Lůžka jsou v odpočinkové zóně a využije je zdravotnický personál a dobrovolníci mezi střídáním ve službách,“ poznamenala Vaňková.

V záložní nemocnici bude působit Emergency Medical Team Fakultní nemocnice Brno, který pomáhá ve světě při katastrofách. Má šest lékařů a osmnáct sester. Podle mluvčí Plaché budou v záložním zařízení i speciální týmy z Polska a Německa.

V nemocnicích v Jihomoravském kraji každý den narůstá počet pacientů s nemocí covid-19, dnes jich tam je 971, z toho 134 ve vážném stavu, 318 ve středně vážném stavu, 357 má lehký průběh a 162 případů je bezpříznakových.