Třetí polní nemocnice by mohla vyrůst na ostravském výstavišti. Personál pro ni ale zatím chybí

Moravskoslezský kraj má vytipované místo pro případnou polní nemocnici, stát by mohla na ostravském výstavišti. Problém je ale nedostatek personálu. Fakultní nemocnice Brno chce pro polní nemocnici, která vzniká pro pacienty s covidem-19 na brněnském výstavišti, získat speciální zdravotnické týmy od členských států Evropské unie.

Místo na výstavišti Černá louka nabídl kraji pro polní nemocnici ostravský primátor Tomáš Macura (ANO). „S tímto jsou ale svázány další podmínky, které je třeba zajistit. To znamená, že lůžka musí být vybavena kyslíkem,“ uvedl hejtman Ivo Vondrák (ANO). Řekl, že kraj lahve s kyslíkem již zakoupil.

Na ostravském výstavišti by byly v případě potřeby k dispozici dvě haly, každá má zhruba 2500 metrů čtverečních. Vzniknout by mohlo asi 200 lůžek. „Po obvodu haly jsou nosné sloupy, ve kterých je přivedena voda, tak je možné odvést i odpad. Z druhé strany sloupu jsou zásuvky a datové zásuvky a v celé budově je síť wi-fi,“ popsal jednatel výstaviště Černá louka Jan Šumbera.  Výstaviště je připraveno prostory poskytnout okamžitě, v případě nutnosti provést úpravy do pěti dní.

O začátku příprav by musel rozhodnout krizový štáb kraje. Podle hejtmana Vondráka je ale největším problémem to, že v kraji chybí zdravotnický personál, covidem-19 je v regionu nakaženo zhruba deset procent zdravotníků. „Nemůžete provozovat polní nemocnici, pokud k tomu nemáte odpovídající personál. Dokud nebudeme mít personál, nemá smysl hovořit o jakékoliv polní nemocnici,“ dodal.

FN Brno požádá o zdravotníky sousední země

Polní nemocnice pro pacienty s covidem-19 vzniká v těchto dnech na brněnském výstavišti. Nedostatek personálu chce Fakultní nemocnice Brno řešit i tak, že osloví členské státy Evropské unie a požádá je o poskytnutí speciálních zdravotnických týmů. Podle zdravotnického náměstka fakultní nemocnice Ondřeje Ludky by tak mohli Brnu pomoci například Poláci nebo Němci.

Fakultní nemocnice poskytne záložnímu zařízení svůj Emergency Medical Team, který pomáhá ve světě při katastrofách, jako je například zemětřesení. Skládá se z šesti lékařů a 18 sester různých odborností.

„Záložní nemocnice by měla být pouze doléčovacím zařízením pro méně rizikové pacienty. Cílem je ušetřit lůžka v nemocnicích pro akutní covidové pacienty,“ uvedla mluvčí nemocnice Veronika Plachá.

„Pokud by byla zvládnutá akutní fáze v některé z nemocnic a pacienti by se nacházeli ve stavu, že by mohli svoje lůžko uvolnit pro akutnější případy, tak by mohli být v záložní nemocnici doléčení. Primárně by se tam dali směřovat i diagnostikovaní pacienti, kteří mají minimální symptomy a zvládnou hospitalizaci na výstavišti,“ řekl Ludka.

Moravskoslezský kraj hledá lůžka pro seniory

Moravskoslezský kraj také v současné době hledá lůžka pro seniory, kteří jsou kvůli covidu-19 hospitalizováni, ale jejich zdravotní stav není vážný. V tomto týdnu by mělo být k dispozici 35 lůžek vyčleněných v Bílovecké nemocnici.

„Největší problém je, že máme celou řadu seniorů, kteří jsou v situaci, že nepotřebují nemocniční péči, nicméně jsou odmítáni, aby byli vzati zpět do svých domovů seniorů, případně ke svým blízkým,“ uvedl hejtman Vondrák. Podle něj si kraj vyžádal z nemocnic seznamy takových seniorů.

Kvůli vyčleněným lůžkům pro covidové pacienty by z Bílovce museli být pacienti převezeni například do nemocnice v Orlové na Karvinsku. Kraj chce vyjednat i další volná lůžka například v Sanatoriích Klimkovice, případně v Rehabilitačním ústavu v Hrabyni.