Jihomoravská SÚS dostala pokutu za přestupní uzly

Brno – Za výběr firem, které postavily přestupní uzly u nádraží v Hrušovanech u Brna a Rajhradu, potrestal Úřad pro ochranu hospodářské soutěže 60tisícovou pokutou. Zaplatí ji Správa a údržba silnic (SÚS) Jihomoravského kraje. Špatně připravená byla podle antimonopolního úřadu zadávací dokumentace, silniční správa také chybovala ve zprávě o posouzení nabídek. Trest, který ÚOHS jihomoravské silniční správě udělil, je pravomocný. SÚS se nebude odvolávat a pokutu zaplatí.

Tendry na stavbu přestupních terminálů u jihomoravských nádraží proběhly v roce 2008. SÚS podle antimonopolního úřadu v zadávací dokumentaci neuvedla způsob hodnocení nabídek podle hodnoticích kritérií. Zákon porušila i tím, že do zprávy o posouzení a hodnocení nabídek neuvedla u jednoho dílčího kritéria popis způsobu hodnocení nabídek a údaj o tom, jak byly nabídky hodnoceny. Zadávací řízení tak nebylo transparentní, tím mohl být podstatně ovlivněn výběr nejvhodnějších nabídek, konstatoval ÚOHS.

Ředitel silniční správy Jan Zouhar zdůraznil, že organizace vybrala nejlevnější nabídku. Závěr ÚOHS přesto přijal, SÚS se nebude soudit a pokutu zaplatí. „Vyhodnotili jsme to tak, že bychom patrně neobstáli, za podobné pochybení už jsme pokutu dostali,“ uvedl ředitel Zouhar. Dodal, že SÚS pokuty předepíše odpovědným zaměstnancům. „Oba dva, kteří tyto zakázky dělali, budou postiženi. Stále u nás pracují,“ řekl Zouhar.