Policisté zadrželi muže, který měl v českobudějovické prodejně rukojmí. Ženu zachránili

Zásahová jednotka před 16:00 vnikla do prodejny tabáku v centru Českých Budějovic a zadržela muže, který tam držel rukojmí. Kolem prostoru postavili mobilní stěnu, při policejním zásahu bylo slyšet několik ran pyrotechniky, která měla pachatele zmást. Žena utrpěla lehká řezná poranění.

Krátce před zásahem policie oznámila, že vyjednává v centru města s mužem, který drží ženu jako rukojmí a ohrožuje ji na životě. Kvůli tomu bylo z části uzavřené náměstí Přemysla Otakara II.

Policisté podle mluvčího Milana Bajcury vyjednávali s pachatelem zhruba padesát minut, muž měl požadavky. „Poté se nám podařilo pachatele zneškodnit za pomoci zásahových výbušek a zachránit ženu, která byla bezprostředně ohrožována na životě,“ popsal mluvčí.

Následně ženu odvezli záchranáři do nemocnice, její zranění ale nejsou tak vážná, aby ji ohrožovala na životě, doplnil Bajcura. V prodejně dle jeho slov nikdo další nebyl. Zatím není jasné, co bylo motivem útočníka, ani jestli ženu znal, nebo si ji vybral náhodně.

Policisté pachatele odvezli k výslechu. Vyšetřování případu pokračuje a případné obvinění útočníka lze zřejmě očekávat až během čtvrtka, avizoval ve středu večer policejní mluvčí.

Žena utrpěla lehká zranění

Na místě zasahovali kromě policistů i městští strážníci, hasiči a záchranáři. „Žena utrpěla poranění lehčího charakteru v oblasti krku. Žádná další osoba nebyla zraněna,“ konstatovala mluvčí záchranné služby Zuzana Fajtlová. Bajcura potvrdil, že se jednalo o řezný předmět, který muž ženě držel v blízkosti hlavy. O jaký nástroj se jednalo, upřesnit nechtěl.

Studio ČT24: Lektor krizové komunikace a vyjednávání Vymyslický k případu držení rukojmí v Českých Budějovicích (zdroj: ČT24)

Podle lektora krizové komunikace a vyjednávání Miroslava Vymyslického je padesát minut pro vyjednávání poměrně krátká doba. V takto vypjatých situacích hrají hlavní roli informace – to, jak vypadá prostor, kde jsou rukojmí drženi, jestli je někdo zraněný, jakým způsobem je pachatel ohrožuje. Při vyjednávání se policisté snaží především zjistit motiv, sled událostí či jestli je pachatel pod vlivem drog nebo alkoholu, jedná-li racionálně, nebo nikoliv, popisuje expert.

„Celý obraz vyjednávání sdílí vedoucí vyjednavacího týmu s velitelem policejní akce, který na základě těchto informací rozhodne, jestli v tu chvíli má přednost policejní zákrok, nebo má smysl dál vyjednávat,“ ličí Vymyslický.