Havrani v Táboře hlučí jako továrna. Město proti nim nasadí americkou káni

UvR: Proti havranům vypustí v Táboře káni Harrisovu (zdroj: ČT24)

Obyvatelé některých českých měst si stěžují na kolonie havranů. Jejich hlasité projevy obtěžují lidi na sídlištích třeba v Českých Budějovicích nebo Táboře, stejný problém ale řeší téměř dvacítka měst. Tábor teď vyzkouší novou metodu, jak havrany plašit – sokolníci na ně nasadí speciální káňe Harrisovy.

Obyvatelé Tábora tvrdí, že se kvůli hluku, který vydávají havrani, nevyspí. Na Základní škole Zborovská dokonce ptáci ruší výuku. To se podle místních nedá dlouhodobě vydržet. „Když hnízdí, je to opravdu strašné, je to hrozný řev, nedá se ani otevřít okno. Když děti čtou nebo mi odpovídají, neslyším je,“ popsala učitelka Magdaléna Kolářová.

„Při každém sporu, který u ptáků v kolonii vzniká, se hlasy vždy zvyšují. Je to jako u lidí,“ vysvětluje jihočeský ornitolog Jiří Šebestian.

Město se ale s hlukem, který vydávají zhruba dvě stovky havraních párů, smířit nehodlá. Loni v květnu si nechalo změřit jejich hlučnost ostravskou státní laboratoří. „Kdyby tyto hlasové projevy vznikaly v průmyslové oblasti, tak je lze chápat jako nepřijatelné nebo nadlimitní,“ uvedl mluvčí městského úřadu v Táboře Luboš Dvořák.

Dravci dostanou dva týdny na zredukování kolonie

Jenže s havrany je to složitější než s továrnou. V blízkosti lidských obydlí mají dostatek potravy a ideální podmínky pro hnízdění. Města je z parků nemohou vyhnat, odlov je zakázaný a vykácení stromů nedává smysl. „Všechno dokáží pochopit, všemu se přizpůsobit a zařídit se podle svého,“ dodává ornitolog Šebestian.

Tábor se proto rozhodl pro takzvaný odchylný postup. „Už jsme odstraňovali takzvané hnízdní zbytky nebo hnízda na okraji kolonií,“ přiblížil mluvčí Dvořák.

Teď město nasadí na hlučné havrany dravce: káně Harrisovy, které pocházejí z Ameriky.  Dva až tři dravce přivezou sokolníci do města na čtrnáct dnů. Očekává se, že káně zredukuje havraní kolonii. „Jejich velikost odpovídá právě tomu, aby se jich havrani báli,“ vysvětlil Dvořák. 

Tábor není v trápení s havrany sám, problémy s hlučnými koloniemi řeší také v Chrudimi nebo Pardubicích.