Krákání havranů obtěžuje lidi v Českých Budějovicích. Střílet se ale nesmí a plašení nezabírá

UvR: Obyvatele budějovického sídliště ruší havraní krákání (zdroj: ČT24)

Některým lidem v Českých Budějovicích vadí krákání havranů. Hluk je podle nich neúnosný a místní požadují, aby radnice populaci ptáků regulovala. Jenže odstřel havranů není možný a plašení na chytré ptáky nezabírá.

Kolonie havranů obtežuje nejvíc lidi v Průběžné a Plzeňské ulici. V tamním parku mezi panelovými domy se ptáci usadili před pěti lety, na jaře tam staví hnízda. Zatímco první rok jich bylo šest desítek, postupně jich přibývá.

„Je jich tady sto šedesát. Vůbec se nedalo spát, protože ráno v pět hodin řvali. Když už mají mladé, tak to padá dolů a jsou tu mrtvolky na zemi,“ popisuje své trápení obyvatelka Plzeňské ulice Eva Tůmová. Hnízda havranů má nad okny ložnice.

Havrani vadí i dalším čtyřiceti lidem, kteří podepsali petici a požadují, aby město jejich problém řešilo. Odbor životního prostřední budějovického magistrátu teď připravuje studii. „Mělo by se najít řešení, jak skloubit životní potřeby havrana polního s životní pohodou obyvatel,“ uvedl vedoucí odboru Svatopluk Mika.

Místní chtějí počet havranů regulovat, možnosti jsou ale omezené

Eva Tůmová má jasno: „Buď zkrátit stromy, nebo regulovat množství ptáků, kteří se neúměrně rozmnožili.“ 

Jenže hnízda se likvidovat nesmí a odstřel není ve městě povolený. Havrani jsou navíc chytří. „Když se ukáže, že je to jenom plašení, které jim fyzicky neublíží, tak to hodně rychle prokouknou,“ upozorňuje ornitolog Jiří Šebestián.

Jediným řešením by bylo porazit stromy, s tím ale z pochopitelných důvodů místní nesouhlasí. Ne všem obyvatelům navíc havrani vadí. „Nevadí mi, že tu hnízdí. Myslím, že ti ptáci mají stejné právo na život jako my,“ tvrdí obyvatelka Průběžné ulice Lada Klimešová.

„Jde jenom o jaro. To jsou dva nebo tři měsíce z celého roku. To se podle mě dá vydržet,“ dodává ornitolog Šebestián. Stejný problém řeší také Chrudim, tam se rozhodli ještě před nakladením vajec shazovat ptákům z větví hnízda.