Dopravu na jihu Čech a Vysočině zkomplikovalo sněžení

Dopravu na jihu Čech komplikovalo celý den sněžení. Neprůjezdný byl večer téměř tři hodiny hlavní tah na Rakousko I/3 ve směru z Velešína na Dolní Dvořiště. Silnici blokovaly kamiony. Před 22:00 silničáři komunikaci zprůjezdnili, sdělil novinářům jihočeský policejní mluvčí Miroslav Šupík. Dispečer jihočeských silničářů večer řekl, že kamiony těžko projíždí i kopec u Netřebic na silnici I/3. Problémy byly také na Vysočině, například na hlavních tazích u Habrů na Havlíčkobrodsku, Želetavy na Třebíčsku, na silnici I/19 mezi Starým Pelhřimovem a Zlátenkou, informovala mluvčí krajské policie Dana Čírtková.

Problémy hlásí také u Staré Říše na Jihlavsku, u Dlouhé Brtnice nebo na cestě z Brtnice směrem na Jihlavu. „Kdo opravdu nutně nemusí, ať v noci nevyjíždí,“ uvedla mluvčí. Na Vysočině přijala policie od rána oznámení o víc než sedmdesáti dopravních nehodách, při jedné dopoledne zemřel řidič na Pelhřimovsku.

„Nehody nestíháme dokumentovat, protože dojezd na místo nehod je komplikován počasím,“ sdělila. Někteří řidiči vyřešili záznam pomocí euroformuláře.

Počasí odpoledne způsobilo potíže i na železnici, podle Českých drah byly kvůli sněhové kalamitě problémy s dopravou přes stanice Kostelec u Jihlavy, Rantířov a Jihlava město. Vlaky teď podle webu drah nabírají zpoždění kvůli poruchám motorových jednotek mezi jihočeským Chýnovem a Horní Cerekví na Pelhřimovsku a na trati z Jihlavy na Brno v úseku Luka nad Jihlavou – Bransouze.

Horší situace na vozovkách nižších tříd

Na jihu Čech evidují silničáři od půlnoci do současné doby více než 80 nehod. „Žádná z dopravních nehod nebyla vážnějšího rázu,“ uvedl také večer Šupík.

Dispečer Správy a údržby silnic Jihočeského kraje Vlastimil Zikmund uvedl, že horší situace může být na vozovkách nižších tříd, které cestáři nestačí projíždět tak často.

Ráno se kvůli počasí zpozdily některé linkové autobusové spoje. „Třeba u Vitějovic nebo Zahájí se čekalo, než nám to protáhla správa a údržba silnic, ale musím ji pochválit,“ řekl Jiří Kafka, jednatel společnosti Jikord, která je krajským koordinátorem dopravy.

Teploty se na jihu Čech pohybují kolem nuly. Teploty pod nulou doprovází stálé sněžení. Podle předpovědi meteorologů bude podobné počasí i v sobotu. Očekávají, že napadne až třicet centimetrů sněhu. V neděli by měly srážky ustat a vystřídá je silnější mráz. V neděli ráno se teploty v kraji mohou blížit k minus deseti stupňům Celsia.