Jihlava „odškodní“ majitelku dalšího domu kvůli výstavbě multifunkční arény

Jihlavská radnice poskytne peníze na ochranná opatření kvůli stavbě arény dalšímu bytovému domu v blízké ulici Tyršova. Majitelce objektu v úterý zastupitelé města schválili příspěvek 750 tisíc korun. Částka navazuje na dotaci, již zastupitelstvo schválilo před měsícem pro sousední tři domy ve stejné ulici, jejichž obyvatelé podali námitky k vydání demoličního výměru. Horácká multifunkční aréna (HMA) za 1,9 miliardy bude stát na místě nynějšího zimního stadionu, který nechá město zbourat.

Majitelka domu může z peněz od města zaplatit například opravy, úpravy nebo výměny oken, výmalby vnitřních prostor, opravy a nátěry fasád, průběžný úklid nebo průběžné mytí oken. „Jde tak jako u ostatních objektů v ulici o příspěvek na zmírnění dopadů z prašnosti a hlučnosti. Dopady sice nejsou nadlimitní, ale budou z pohledu dlouhé stavby určitě nepříjemné,“ míní David Beke (ODS), radní a manažer výstavby arény.

Sdružení vlastníků v sousedních třech domech v Tyršově ulici podle květnového rozhodnutí zastupitelstva může čerpat na opatření proti dopadům stavby od města celkem až tři miliony korun. Radnice tímto rozhodnutím odblokovala dokončení příprav na stavbu HMA, které zastavily námitky těchto obyvatel.

Týkaly se vydání demoličního výměru a pak i možné systémové podjatosti jihlavského stavebního úřadu a krajského úřadu. O demoliční výměr muselo město požádat znovu, protože nestihlo zahájit bourání vloni.

Zasažena bude i škola

Stavba arény bude mít podle radnice mimo městský majetek asi největší dopad na Manažerskou akademii. I tato škola dostane podle aktuálního rozhodnutí zastupitelstva dotaci na opatření proti imisím ve výši 1,2 milionu. Ochrana školy ale podle radnice vyplývá už z projektové dokumentace a majitel tím nedostává žádné peníze navíc, na rozdíl od obyvatel ulice Tyršova. „Jde jen o záměnu opatření, kdy místo protihlukové stěny majitel školy zvolí ve stejné ceně jiné opatření, jako je například výměna oken nebo nucené větrání,“ přiblížil radní.

Arénu v Jihlavě postaví olomoucká společnost GEMO, která ve výběrovém řízení podala nejnižší cenovou nabídku. Novou multifunkční halu se zavázala postavit do 26 měsíců od zahájení stavby, které by podle dřívějších vyjádření zástupců města mohlo být letos v létě. Kraj Vysočina přispěje na stavbu arény půl miliardy korun, dalších 300 milionů očekává krajské město od Národní sportovní agentury.