Inspekce: Polovina prodejců burčáku porušila předpisy

Studio ČT24: Kontroly burčáku (zdroj: ČT24)

Téměř polovina z pětačtyřiceti prodejců burčáku, které letos zatím zkontrolovali pracovníci Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI), porušila předpisy. Chybělo jim označení původu, výrobce i alergenů.

Inspektoři byli na kontrole burčáku mimo jiné v centru Brna. V jednom z kontrolovaných stánků chybělo označení o původu hroznů, které prodavačka obratem doplnila. „Spotřebitel se musí z označení stánku dozvědět, jestli jde o burčák, nebo částečně zkvašený hroznový mošt. Musí se dozvědět, kdo nápoj vyrobil, odkud pocházejí hrozny a zda nápoj obsahuje siřičitany, které patří mezi alergeny,“ vysvětlil inspektor Ondřej Tureček.

Inspektoři zatím zkontrolovali pětačtyřicet prodejců, polovina z nich neměla vše v pořádku tak, jak jim stanovuje zákon. „Porušení zahrnovala chybějící povinné údaje například o výrobci, původu hroznů či alergenech, chybějící průvodní doklady i zneužití chráněného názvu burčák, které lze použít pouze pro nápoj vyrobený z hroznů sklizených a zpracovaných v České republice,“ řekl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Polovina vzorků míří do laboratoře

Přibližně při polovině kontrol letos inspektoři odebrali také kontrolní vzorky pro laboratorní hodnocení. „Vzorky neodebírají inspektoři pokaždé, většinou odeberou vzorek, pokud chybí dokumentace nebo mají podezření, že nápoj neodpovídá dokumentaci nebo má nějaké senzorické vady,“ doplnil Kopřiva. Laboratorní hodnocení trvá podle něj až dva měsíce. „Odebrané vzorky se musí nechat přirozeně prokvasit, aby se uvolnil líh,“ vysvětlil mluvčí inspekce.

Pravidla pro prodej burčáku
Zdroj: SZPI

Přístroje odhalily přidanou vodu i cukr

Loni inspektoři odebrali za celou dobu prodeje burčáku jedenašedesát vzorků, parametrům nevyhovělo deset z nich. „Přístroje odhalily v burčáku přidanou vodu a cukr, nadlimitní i podlimitní obsah alkoholu,“ vyjmenoval Pavel Kopřiva. Analýza v laboratořích SZPI v Brně umí rozeznat také geografický původ hroznů, tedy zda jde opravdu o burčák vyrobený z hroznů sklizených v Česku.

Pokuty za chyby při prodeji burčáku se mohou pohybovat od desítek tisíc korun v méně závažných případech až po padesát milionů v případě, že by prodávaný nápoj ohrožoval zdraví spotřebitelů.