Hrají si, nebo kopulují? Veselí nad Moravou se pře o sochu psů od Davida Černého

Události v regionech: Nová kontroverzní socha Davida Černého ve Veselí nad Moravou (zdroj: ČT24)

Veselí nad Moravou na Hodonínsku má od začátku května novou sochu. Dílo známého umělce Davida Černého zdobí areál vinařství nedaleko Baťova kanálu. Budí ovšem kontroverze – podle části místních znázorňuje psy při kopulaci. Vznikla dokonce internetová petice za odstranění díla.

Aktuálně stíhačky s motýlími křídly na obchodním domě, v minulosti obří miminka na žižkovském vysílači nebo Bulharsko znázorněné coby turecké záchody. Teď stvořil kontroverzní dílo sochař David Černý i pro Veselí nad Moravou. Ve městě na Hodonínsku ozdobila areál vinařství trojice ocelových psů.

Podle vedení vinařství, jehož investor s Davidem Černým dlouhodobě spolupracuje, socha znázorňuje psy při hraní. Zároveň ale bylo záměrem, aby Černého dílo opět vzbudilo v lidech emoce. A to se také stalo – vznikla i zmíněná petice.

I díky ní se socha pár dní po instalaci objevila v řadě českých médií. Ohlasy na ni ale nejsou jen negativní. A postoj vedení města zní takto: Jde o soukromé dílo na soukromém pozemku vinařství. Zástupkyně investora tvrdí, že s výsledným efektem jsou velmi spokojení.

Černý: Úplně absurdní titulek

„Dílo vyvolává v lidech emoce a zároveň vybízí k diskuzi, myslím, že splnilo očekávání,“ pochvaluje si marketingová manažerka skupiny Trigema Eva Boušková.

A sám David Černý? Jeho styl vždy provokoval, na rozporuplné přijetí svých děl je tak zvyklý. „Někdo napsal úplně absurdní titulek – souložící socha. Možná zauvažuju nad tím, jestli by se nedala udělat socha, která bude souložit s jinou,“ vzkázal sochař.

Jižní Moravu ale oživuje spojení vinařství a umění i jinde. Na vrcholu vinohradu vinařství Kolby v Pouzdřanech na Břeclavsku se nově tyčí díla českého sochaře Lukáše Rittsteina. Také nejsou tradiční. Dá se do nich totiž posadit.

Sochy oživí tamní viniční stezku do konce léta. Součástí výstavy je i série přednášek s autorem. První se uskuteční 21. června.