Hradec Králové vyhlíží nový fotbalový stadion. Rada už vybrala stavitele

Nový fotbalový stadion v Hradci Králové by mělo za 568 milionů korun bez DPH postavit sdružení firem Strabag, Geosan Group a D&D Elektromont. Městská rada je – jako vítěze tendru – doporučila schválit zastupitelstvu, příslušné jednání proběhne příští týden. Město stavbu na místě polorozbořeného všesportovního stadionu připravuje už déle než patnáct let.

Nynější tendr, který město vypsalo loni 4. září, je čtvrtý v pořadí. Původně se do tendru přihlásily čtyři subjekty, které všechny splnily kvalifikační požadavky. Předběžné nabídky v únoru podaly tři subjekty. Hodnoticí komise vítěze vybrala 5. března.

Se samotným podpisem smlouvy s vítězem, pokud jej schválí zastupitelé, však město bude muset vyčkat na rozhodnutí antimonopolního úřadu. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže tendr na stadion stále řeší ve správním řízení po námitce stavební společnosti PORR. Firmě se nelíbí některé zadávací podmínky soutěže a nastavená hodnoticí kritéria. Město tvrdí, že postupovalo správně.

Zakázku město vypsalo metodou Design and Build, tedy Navrhni a postav. Dané byly základní požadavky města na velikost a funkce stadionu. Na projektování a stavbu bude mít vítězná firma dva roky.

Podle primátorova náměstka pro investice Jiřího Bláhy (ODS) byla nabídka firem Strabag, Geosan Group a D&D Elektromont jednoznačně nejlepší: „Vítězný návrh jsme na radě města jednomyslně doporučili zastupitelstvu k rozhodnutí. Teď už bude záležet především na zastupitelích a samozřejmě také na výsledku řízení na ÚOHS.“

Radnice chce stadion mezinárodních standardů

Celkové náklady na pořízení stadionu by neměly překročit 605 milionů korun bez DPH. Již loni v červenci město podepsalo smlouvu se společností Arcadis Czech Republic, která bude za 31,8 milionu korun bez DPH správcem stavby. Na samotnou stavbu tak zbývalo 573,2 milionu korun bez DPH. Sdružení Strabag, Geosan a D&D nabídlo cenu o asi pět milionů korun nižší.

Stadion, na němž bude mít zázemí druholigový klub FC Hradec Králové, by měl podle radnice splňovat kategorii UEFA 4, což jsou stadiony pro mezinárodní utkání. Měl by splňovat i požadavek na multifunkční arénu. Kapacita arény by měla být 8 tisíc diváků s možností navýšení na 9300 míst. Všechna místa by měla být zastřešená. V nové podobě by mělo být zachováno i typické osvětlení stávajícího stadionu v podobě takzvaných lízátek. Na financování stavby by chtělo město získat státní dotaci.

Stavbu fotbalového stadionu chystají i sousední Pardubice. Vznikne rekonstrukcí letního fotbalového stadionu. Za 314 milionů korun bez DPH stadion postaví firma PORR, rozhodli 11. března pardubičtí zastupitelé. Současná kapacita letního stadionu je 600 diváků, po rekonstrukci bude 4600 lidí.