Oprava vypadlého skla z Národní technické knihovny se opět protahuje, pokračovat bude po vyrovnání se stavbaři

Oprava pláště Národní technické knihovny (NTK) se opět prodlužuje. Termín jejího dokončení je zatím nejasný. Práce jsou přitom téměř hotové, na zbylé části se bude pracovat až po mimosoudním vyrovnání knihovny s dodavatelskou firmou Sekyra Group. Tu knihovna zažalovala v roce 2019 poté, co společnost odmítla v rámci záruky opravit vypadlé skleněné tabule. Odstranění závady trvá přes tři roky, hotovo přitom mělo být už letos na jaře.

„Nyní je 80 % fasády dokončeno, práce je ale teď pozastavena. Pokračovat budeme až po mimosoudním vyrovnání s dodavatelskou firmou. Byl bych rád, kdyby ohrádky a lešení byly do začátku semestru odstraněny, ale slíbit to nemůžu,“ řekl ČT ředitel NTK Martin Svoboda.

Spor vznikl kvůli neodstranění závady vnějšího opláštění budovy, kdy z ní vypadly dvě skleněné tabule, i opakovanému odkládání termínu dokončení. „Dodavatelskou firmu jsme zažalovali v roce 2019. My tvrdíme, že se jedná o záruční vadu, oni s tím nesouhlasí. Nejedná se přitom jen o fasádu. Mohli bychom se soudit, ale to by trvalo další dva roky, dohodli jsme se tak na mimosoudním vyrovnání,“ vysvětlil Svoboda.

Národní technická knihovna
Zdroj: Krumphanzl Michal/ČTK

Pochybení není na naší straně, tvrdí dodavatel

Firma vinu odmítá. „Žádné pochybení z naší strany není. Navíc záruka poruchy pláště na stavbu už vypršela, takže to děláme z hlediska dobrovolnosti, protože se jedná o významnou stavbu,“ uvedl ředitel firmy Sekyra Group Leoš Anderle.

V únoru 2017 se z fasády knihovny začaly uvolňovat skleněné pláty. Kvůli tomu se po obvodu knihovny instalovalo ochranné zábradlí a nad vchody dřevěné stříšky. Původně měla být budova opravena do konce roku 2019, pak firma termín dokončení přesunula na jaro 2020. Nyní není termín stanovený vůbec. Opravení fasády tak trvá déle než tři roky.

Knihovna byla otevřena pro návštěvníky v září 2009 a získala řadu prestižních ocenění včetně Czech Grand Design.