Moravskoslezský a Olomoucký kraj si zvolily hejtmana

Zastupitelé Moravskoslezského a Olomouckého kraje si v pondělí zvolili hejtmana. Moravskoslezský kraj opět povede Josef Bělica z vítězného ANO. Neměl protikandidáta. Novým hejtmanem Olomouckého kraje byl na ustavujícím zasedání zastupitelstva zvolen lídr kandidátky ANO a poslanec Ladislav Okleštěk.

„Moc děkuji za důvěru, kterou jste mi dali opětovným zvolením do funkce hejtmana. Věřím, že nikoho nezklamu,“ prohlásil bezprostředně po znovuzvolení Bělica. Doufá, že přesvědčí i ty, kteří pro něj nehlasovali. Ve volbě získal 47 hlasů od 65 přítomných zastupitelů.

ANO, které v Moravskoslezském kraji vyhrálo, bude vládnout s koalicí SPD, Trikolora a PRO, i když po volbách mělo možnost sestavit jednobarevnou vládu. Uskupení budou mít v pětašedesátičlenném zastupitelstvu 39 hlasů.

ANO po volbách jednalo o možné spolupráci s uskupením Spolu MSK, oba subjekty se ale nakonec nedohodly a ANO se následně ve velmi krátké době domluvilo na spolupráci s koalicí SPD, Trikolora a PRO. Do letošních krajských voleb kraj vedla koalice ANO, ODS s TOP 09, KDU-ČSL a SOCDEM, která se ale nyní do zastupitelstva nedostala.

V moravskoslezském zastupitelstvu má ANO 35 mandátů a koalice SPD, Trikolora a PRO čtyři. V opozici skončilo uskupení Starostové a Osobnosti pro kraj s jedenácti křesly, Spolu MSK s deseti zastupiteli a koalice Stačilo! s pěti mandáty.

V jedenáctičlenné krajské radě bude mít ANO devět zástupců – hejtmana a osm náměstků. Koalice SPD, Trikolora a PRO dva zástupce ve funkcích radních. Bělica bude jako hejtman zodpovídat za finance, zahraniční vztahy a bezpečnost. 

Průběžné výsledky krajských voleb
Volební účast
0 %
Sečteno okrsků
0 %

Zdroj: ČSÚ, ČT24

ANO povládne i v Olomouckém kraji

Nově zvolený olomoucký hejtman Ladislav Okleštěk stál v čele kraje už v letech 2017 až 2020. Na pozici hejtmana nyní vystřídal Josefa Suchánka z hnutí STAN. Přítomno bylo 52 z 55 zastupitelů, pro jeho zvolení hlasovalo 34 zastupitelů, šest bylo proti a dvanáct se zdrželo.

Olomoucký kraj v následujících čtyřech letech povede ANO s uskupením SPD, Trikolory, PRO a Svobodných. V pětapadesátičlenném zastupitelstvu má tato dvojkoalice 31 hlasů. V kraji uplynulé čtyři roky vládla koalice Pirátů a STAN se zástupci ODS a Spojenců pro Olomoucký kraj.

Okleštěk po zvolení sdělil, že doufá, že i přes některé různé úhly pohledu budou fungovat na kraji jako tým. „Celkový cíl je podle mne jasný – blaho Olomouckého kraje, také rychlá pomoc pro povodněmi zasažené oblasti,“ popsal. Redaktorka ČT Anna Hovorková dodala, že Okleštěk se chce věnovat také zdravotnictví a školství.

Průběžné výsledky krajských voleb
Volební účast
0 %
Sečteno okrsků
0 %

Zdroj: ČSÚ, ČT24

Nový hejtman oznámil, že i nadále zůstane také poslancem. „Je to ideální prostor využít tlaku jak na vládu, tak parlament. Myslím, že to neovlivní mou práci na hejtmanství, pevně věřím, že situaci zvládnu,“ dodal. Kumulaci funkcí kritizoval bývalý hejtman Suchánek a dodal, že budou tvrdou opozicí.

Zastupitelé v pondělí také rozhodli o zřízení funkce uvolněného zastupitele, který se stane koordinátorem pro pomoc a obnovu zaplaveného území. Této role se ujme starosta Šumperka Miroslav Adámek (ANO).