Hasiči zasahují u úniku kyseliny v Novém Jičíně-Bludovicích, evakuovali asi padesát lidí

Kyselina chlorovodíková unikla v pondělí odpoledne z poškozené cisterny v novojičínské části Bludovice. Hasiči kvůli tomu uzavřeli silnici I/57 a z domů v okruhu sta metrů evakuovali okolo dvaceti lidí. Později perimetr zvětšili a evakuovali celkem na padesát osob. Oznámil to mluvčí hasičů Jakub Kozák. Zásah podle něj potrvá zhruba do půlnoci.

„Město zřídilo evakuační středisko. Svážíme tam lidi našimi autobusy,“ řekl Kozák.

Policejní mluvčí Pavla Jiroušková upozornila, že silnice je v obou směrech zavřená. „Policisté odklání dopravu po objízdných trasách. Řidiče žádáme, aby dbali pokynů policistů.“ 

Kamion převážející kyselinu nehavaroval, ale na cisterně se objevila závada. Část kyseliny unikla do říčky Zrzávky. „Speciálními popruhy jsme únik provizorně zastavili. Teď čekáme na příjezd náhradní cisterny, abychom mohli kyselinu přečerpat,“ řekl Kozák. Hasiči rovněž upozorňují obyvatele Bludovic, aby nevětrali.

„Situace je ze strany hasičů zvládnutá. Snažíme se zajistit jídlo a pitný režim jak pro ty zasahující, tak pro občany,“ řekl novojičínský starosta Stanislav Kopecký (ANO).