Dva měsíce po ničivém požáru je sklad pohonných hmot v Loukově opět v provozu

Společnost Čepro obnovila nouzový výdej pohonných hmot ze svého skladu v Loukově na Kroměřížsku. V provozu jsou dvě nová stanoviště pro plnění autocisteren, původní výdejní lávky v areálu zničil v první polovině letošního září rozsáhlý požár, který způsobil škodu odhadem sedmdesát milionů korun. Událostí se nadále zabývá policie.

Dva měsíce museli zákazníci skladu pohonných hmot v Loukově po dobu odstávky dočasně jezdit pro pohonné hmoty do jiných skladů firmy v okolí. Postavení nových dvou výdejních míst stálo Čepro zhruba sedmnáct milionů korun. „Po požáru se v místě události uskutečnily demoliční práce a rychlá výstavba plnicích míst,“ řekl generální ředitel společnosti Jan Duspěva.

Aktuálně Čepro obnovilo distribuci automobilového benzinu a nafty pro dvě autocisterny najednou. „Hlavně objemově ale zatím nejde o plnohodnotný výdej,“ vysvětlil Jan Duspěva. Sklad funguje zatím na dvacet procent. Škodu, kterou požár způsobil, odhadl generální ředitel Čepra zhruba na sedmdesát milionů korun.

Firma plánuje další rozšíření skladu

Pro standardní výdej pohonných hmot plánuje firma v areálu vybudování nových výdejních lávek, které budou podle managementu odrážet nejmodernější trendy v oboru. „Projektujeme zhotovení šesti výdejních stop, propustnost lávek skladu Loukov se zvýší o více než sedmdesát procent. Zahájení provozu na nových výdejních lávkách předpokládáme ke konci roku 2019,“ řekl člen představenstva společnosti František Todt.

Na případu stále pracují kroměřížští kriminalisté. „Přesnou škodu prozatím s ohledem na zahraniční poškozené vyčíslenu nemáme. Také přesnou příčinu vzniku požáru ještě zjišťujeme,“ řekla kroměřížská policejní mluvčí Simona Kyšnerová.

Vyhořely tisíce litrů pohonných hmot

V Loukově, kde Čepro skladuje pohonné hmoty, začalo hořet 10. září odpoledne. V areálu se vznítila autocisterna, od ní podle Jana Duspěvy chytly další tři, přičemž dvě z nich vybuchly. Oheň zasáhl i výdejní lávku pohonných hmot. Řidič jedné z cisteren utrpěl středně těžké zranění. Na místě zasahovalo 23 policistů a téměř 150 hasičů ze Zlínského a Olomouckého kraje, vyhořely tisíce litrů pohonných hmot. Nádrže na skladování paliva nebyly ohroženy.

Bezpečnostní kamery zachytily zblízka požár pohonných hmot v Loukově (zdroj: ČT24)

Státní firma Čepro, která také spravuje státní ropné rezervy, provozuje v Loukově čtyři největší nádrže na pohonné hmoty v Česku. Každá má kapacitu 35 000 metrů krychlových, průměr 50 metrů a na výšku 22 metrů. Kromě nich jsou v areálu desítky dalších, výrazně menších nádrží.