Do Vizovic míří tisíce fanoušků tvrdé hudby, ve Zlíně musejí počítat s dopravními komplikacemi

Události: Začíná festival Masters of Rock (zdroj: ČT24)

Ve Vizovicích na Zlínsku začíná ve čtvrtek devatenáctý ročník jednoho z největších tuzemských festivalů Masters of Rock. Očekává se až pětadvacet tisíc fanoušků rockové a metalové muziky. Kvůli tomu je v pohotovosti také tamní policie, která bude dohlížet na dopravu i bezpečnost. Zaměří se také na stanová městečka kvůli riziku krádeží. Informovala o tom policejní mluvčí Monika Kozumplíková.

Už od středy se ve Vizovicích pohybují policisté z několika obvodních oddělení, pohotovostního a eskortního oddělení, dopravní policisté i kriminalisté. Na festivalu nebudou chybět ani policejní kynologové a jízdní policie. „Stanovými městečky budou projíždět policisté na čtyřkolkách,“ doplnila mluvčí.

Policistům budou jako součást hlídek pomáhat rovněž nováčci z Útvaru policejního vzdělávání z Holešova na Kroměřížsku. „K dispozici mají muži zákona mimo jiné techniku Letecké služby Policie České republiky, kterou budou využívat v nočních hodinách v závislosti na aktuální situaci a konkrétních podmínkách,“ přiblížila Kozumplíková.

Návštěvníci festivalu mohou narazit na problémy už při průjezdu Zlínem

Řidiče policie vyzvala k respektování dopravního značení a pokynů policistů a pořadatelů. „Parkovat lze výhradně na místech k tomu určených, kterých je v okolí areálu dostatek. Vyzýváme zejména k využití centrálního parkoviště po pravé straně s příjezdem od obce Zádveřice po takzvané staré Zádveřické,“ upozornila policejní mluvčí.

Policisté také apelují na to, aby byli opatrní i ti řidiči, kteří Vizovicemi jenom projíždějí. Lze totiž očekávat, že se bude v ulicích města pohybovat spousta chodců. „Na silnici I/49 vedoucí ze Zlína do Vizovic bude u Vizovic vybudován koridor pro chodce,“ uvedla Kozumplíková. Motoristé by měli podle ní také dodržovat stanovenou rychlost a dbát opatrnosti.

Začíná festival Masters of Rock (zdroj: ČT24)

Na problémy v dopravě řidiči ve čtvrtek při cestě na festival naráželi už ve Zlíně, kde momentálně probíhá rekonstrukce rušné třídy Tomáše Bati. Tvořily se kolony aut. Doprava je tam svedena do jednoho jízdního pruhu. Práce na průtahu krajským městem budou probíhat v několika etapách.

Problémy se nevyhnuly ani lidem cestujícím hromadnou dopravou. Ředitel dopravní společnosti DSZO Josef Kocháň si myslí, že se situaci dalo předejít lepší koordinací. „Aby nedocházelo k těm nárazovým problémům, které pak padají na naše řidiče a obyvatele Zlína,“ řekl. 

Zástupci Ředitelství silnic a dálnic ale tvrdí, že se před začátkem stavby s ostatními institucemi scházeli od letošního května. „Výsledkem byla domluva mezi všemi subjekty, to znamená se zhotovitelem, dopravním podnikem, policií a krajským úřadem,“ uvedl mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Studecký. „My jsme z pozice města bojovali za to, aby to začalo o týden dříve, tedy v tom týdnu, kdy jsou svátky, což se nám bohužel nepodařilo,“ podotkl zlínský primátor Jiří Korec (ANO).

Doprava ve Zlíně bude ještě zřejmě komplikovanější. Nejhorší situaci vedení radnice očekává během pátku. Pak ještě v neděli a v pondělí, až se návštěvníci festivalu budou vracet domů. Zdržení čeká návštěvníky i při příjezdu na festival od Vsetína. Uzavřená je tam část hlavního tahu.

Policie varuje i před krádežemi, které jsou na festivalu běžné. Cenné věci by proto lidé neměli nechávat ve stanech a zaparkovaných autech. „Uniformovaní policisté i kriminalisté specializovaní na majetkovou trestnou činnost budou procházet stanovými městečky a hrozbu krádeží tak minimalizovat. Přesto je nutné převzít nad svými věcmi odpovědnost,“ doplnila mluvčí. 

Loni policisté za dobu konání festivalu zastavili 19 řidičů pod vlivem alkoholu a tři řidiče pod vlivem drog. Při minulém ročníku se zabývali také případem, kdy muž bodl druhého muže nožem do břicha. Napadený skončil se zraněním v nemocnici, útočník v cele. Policii dále zaměstnalo několik přestupků v dopravě a konfliktů mezi lidmi.

  • Mezi hlavní hvězdy letošního Masters of Rock patří německá thrashmetalová skupina Kreator, nizozemští symfoničtí metalisté Within Temptation, švédská rocková stálice Europe a švédská skupina Amon Amarth, která hraje melodický death metal. Na dvou pódiích vystoupí za čtyři dny osm desítek kapel.

Obyvatelé Vizovic musejí počítat s tím, že v průběhu nejbližších tří dnů budou hudební produkce končit vždy až dvě hodiny po půlnoci. „Čtyřiačtyřicet kapel ze Spojených států, Německa, Švédska, ale také Thajska a Mongolska. Během čtyř dnů asi šedesát hodin hudby,“ shrnul z místa redaktor ČT Josef Kvasnička.