TÉMA

Muzika

Do Vizovic míří tisíce fanoušků tvrdé hudby, ve Zlíně musejí počítat s dopravními komplikacemi

Ve Vizovicích na Zlínsku začíná ve čtvrtek devatenáctý ročník jednoho z největších tuzemských festivalů Masters of Rock. Očekává se až pětadvacet tisíc fanoušků rockové a metalové muziky. Kvůli tomu je v pohotovosti také tamní policie, která bude dohlížet na dopravu i bezpečnost. Zaměří se také na stanová městečka kvůli riziku krádeží. Informovala o tom policejní mluvčí Monika Kozumplíková.
13. 7. 2023Aktualizováno13. 7. 2023, 20:00|

Začínají Chodské slavnosti. Místo klasických čtyř pódií je ale letos jenom jedno

V Domažlicích začíná jedna z nejstarších národopisných akcí v Česku – 67. ročník Chodských slavností a Vavřinecké pouti. Tradiční akce letos opět nabídne vystoupení dudáků, přehlídku krojů, církevní obřady i tradiční chodské koláče. Loňské slavnosti se kvůli covidu konaly jenom on-line, letos už proběhnou přímo v centru města, ovšem v menší míře, než je zvykem. Akce začíná v pátek 20:30.
13. 8. 2021|

Svět slaví Den piana, proslulého nástroje velkých skladatelů. Rozeznívá ho mechanika kladívek a dusítek

Muzikanti, posluchači i milovníci klasických hudebních nástrojů si připomínají celosvětově Den Piana. Nástroj fungující na kladívkových mechanikách má více než třísetletou tradici. Stal se nerozlučným společníkem skladatelských velikánů historie klasické hudby a je v tradičních i inovativních formách pevnou součástí hudební produkce dodnes. Den piana se letos slaví 29. března, tedy osmaosmdesátý den v roce – nástroj má totiž právě osmdesát osm kláves.
29. 3. 2021|