Dahlgren zůstane ve vazbě, soud mu zamítl stížnost

Krajský soud v Brně zamítl stížnost Američana Kevina Dahlgrena proti uvalení vazby. Za vraždu čtyř příbuzných mu hrozí až doživotní trest. Dahlgren chtěl být stíhaný na svobodě, nabízel kauci.

Kevin Dahlgren zůstane i dál ve Vazební věznici v Brně-Bohunicích. Minulý týden tak rozhodl krajský soud, který stížnost vyřídil s minimální prodlevou od jejího doručení. Proti rozhodnutí není opravný prostředek, upozornila mluvčí Krajského soudu v Brně Simona Tesařová.

Spojené státy vydaly Dahlgrena koncem srpna ke stíhání do České republiky. Po převozu do Brna skončil v policejní cele, kde se rozhodovalo o jeho vzetí do vazby. Američan nabízel kauci, soudce Michal Kabelík ale možnost, že by byl stíhaný na svobodě, zamítl. Následovala stížnost ke krajskému soudu, ani Dahlgrenův advokát ale nepředpokládal, že by mohla vést k jeho propuštění na svobodu.

„Vzhledem k závažnosti celé kauzy bylo možné u krajského soudu očekávat tento výsledek. Podrobné vyjádření soudu k věci jsem ještě neviděl, musím si jej prostudovat,“ doplnil Dahlgrenův advokát Richard Špíšek.

Nyní Dahlgren ve vazbě čeká na svůj proces. Termín líčení ještě není stanoven. Zatím se konají policejní výslechy a duševní stav cizince zkoumají psychiatři a psychologové. Jejich cílem je především zjistit motiv činu, který je stále neznámý. 

  • Kevin Dahlgren je podezřelý, že v květnu 2013 zavraždil v Brně-Ivanovicích svoji sestřenici, jejího manžela a jejich dva syny. U rodiny bydlel několik týdnů, v Česku se živil jako učitel angličtiny. Po činu odjel do Vídně na letiště a vrátil se za oceán, kde ho krátce po přistání zadržela FBI.
  • Vrah rodinu zabil obzvlášť brutálním způsobem, všechny oběti měly ve tváři desítky bodných a řezných ran. Pachatel se pokusil těla zapálit. Na místo činu proto přijeli jako první hasiči, které zavolali sousedé.
  • Podle české policie jsou důkazy proti Dahlgrenovi jasné – na jeho šatech se našla krev obětí, na místě činu ho v přibližné době vraždy viděla pošťačka i paní na úklid. Pochybnosti panují ohledně motivu. Podle policejního spisu však v rodině před vraždou panovaly neshody a strach.
  • Dahlgren vinu odmítá. Tvrdí, že si šel zaběhat a příbuzné po návratu našel mrtvé. Podle svých slov zpanikařil, a proto utekl.