Brno podle Povodí Moravy není chráněno před stoletou vodou, která hrozí

Jihomoravské obce se musí připravit na stoletou vodu a aktivovat své povodňové plány. Například Brno, kde se protipovodňová opatření budují, podle ředitele pro správu Povodí Moravy Antonína Tůmy, chráněno není. Z brněnské přehrady již nyní vodohospodáři odpouštějí maximum. Lze očekávat, že voda bude i přepadat.

Povodí Moravy pokračuje v upouštění vodních děl, aby mohla zachytit očekávané povodňové průtoky. Aktuální volný objem v nádržích je podle ředitele pro správu Povodí Moravy Antonína Tůmy téměř dvě stě milionů metrů krychlových. Na základě předpovědí se ale vodu v nádržích zřejmě zachytit nepodaří.

„Snížíme a oddálíme kulminaci, abychom se připravili. Stoprocentně ale budou dosaženy třetí stupně. Veřejnost to musí brát vážně, uvolňovat záplavová území a připravit se na stoletou vodu,“ řekl Tůma. Dodal, že Brno před ní chráněno není a voda se bude rozlévat ze Svratky a Svitavy.

Přes dvacet tisíc lidí není chráněno

V Brně se komplexní protipovodňová ochrana teprve buduje. V současnosti není před účinky povodní ochráněna podstatná část zástavby města. Je to území o rozloze asi deseti kilometrů čtverečních, kde žije okolo čtyřiadvaceti tisíc lidí. V celém Brně žije zhruba čtyři sta tisíc obyvatel. Záplavová území stoleté vody mohou obyvatelé Brna a Jihomoravského kraje najít v krajské povodňové mapě.

Odtoky budou vodohospodáři dál zvyšovat podle potřeby, z Vranova například z pětaosmdesáti metrů krychlových za sekundu na sto až sto deset. Z brněnské přehrady už nyní ale odpouští téměř šedesát metrů krychlových za sekundu, což je maximum spodní výpusti.

Jihomoravský kraj se připravuje na možné povodně (zdroj: ČT24)

Městské části zřizují evakuační místa

Velká voda na Svitavě by v Brně nejprve ohrozila městskou část Maloměřice a Obřany. „Zatím hlavně připravujeme zásobu pytlů a připravujeme je poblíž nejožehavějších míst, aby si je případně lidé mohli rozebrat. Vyzvali jsme také ty, kdo bydlí v blízkosti řeky, aby přeparkovali auta do výše položených míst. Pro případ potřeby jsme na radnici zřídili evakuační místo,“ popsala starostka městské části Ludmila Kutálková (PRO Maloměřice).

Svitava poté protéká i Židenicemi a Husovicemi. „Vzhledem k reliéfu okolí řeky jsou případným rozlivem více ohroženy Židenice, jsme tam tedy v kontaktu s vedením městské části Židenic i sousedních Maloměřic, hasičským záchranným sborem a povodňová komise je v pohotovosti,“ konstatoval starosta městské části Brno-střed Martin Maleček (SOL). Městská část, kam Husovice spadají, má připravené pytle k naplnění pískem. Pokud by riziko stouplo, dobrovolní hasiči by je začali plnit. Také v Husovicích mají ve školách domluvené krizové ubytování pro případ nutné evakuace obytných budov.

Vedení Židenic se snaží pomoci s ochranou Vojenské nemocnice, Základní škole Kuldova doporučilo, aby počítače z učebny v suterénu přestěhovala do vyšších poschodí. „Ve škole budeme ještě pracovat na ochraně kotelny ve sklepních prostorách. Podle modelů by v případě rozlivu byla nejprve zaplavena bývalá Zbrojovka, která je v současnosti nezastavěná, pokud by se ale ucpal Zábrdovický most, hrozí vylití právě k Vojenské nemocnici,“ vysvětlil starosta Židenic Petr Kunc (Hlas pro Židenice). Upozornil, že některé domy může ohrozit vzestup spodní vody i v případě, že se řeka z břehů nevylije. „Ze zkušenosti z minulosti víme, na kterých místech tato situace hrozí, lidem doporučujeme, aby sklepy na těchto místech vystěhovali,“ dodal Kunc.

Nemocnice zavřela porodnici a zakázala návštěvy

Brněnská Nemocnice Milosrdných bratří, která se nachází v záplavovém území u Svratky, uzavřela na celý víkend příjem na porodní oddělení a zakázala návštěvy. „Žádáme všechny nastávající maminky, aby v případě potřeby využily služeb okolních porodnic. Zároveň prosíme všechny, kteří nepotřebují akutní lékařskou pomoc, aby do nemocnice nechodili,“ uvedla mluvčí nemocnice Andrea Šromová.

Městské zařízení se tak rozhodlo v souvislosti s aktuální hydrometeorologickou situací a očekávaným navýšením hladiny řeky. Opatření chystají také ve Vojenské nemocnici, která je v záplavovém území u řeky Svitavy.

Masarykova univerzita vyklízí koleje

Masarykova univerzita rozhodla o vyklizení kolejí v Komárově na jihu Brna. V neděli se tam při kulminaci řek může dostat voda. V ohrožení je také pedagogická fakulta na Poříčí. Oznámil to mluvčí univerzity Radim Sajbot. Výuka na většině fakult začíná v pondělí, studenti by ale podle vedení univerzity měli přinejmenším přes víkend ještě zůstat doma.

Situaci sleduje také Vysoké učení technické. „Všechny budovy, s výjimkou areálu fakulty architektury, se nacházejí mimo záplavové oblasti. V areálu fakulty byla přijata preventivní opatření,“ popsal mluvčí školy Petr Kubíček.

Situaci na Svratce sledují v Komíně, Jundrově i Brně-středu. „Zejména se snažíme upozorňovat obyvatele, že zabezpečení jejich vlastního majetku je na nich. My jim poskytujeme potřebné informace a soustředíme se na zabezpečení krizových míst. Takovým je třeba čerpací stanice, u níž budeme budovat hráz z pytlů. V případě rozlivu řeky by tam hrozilo znečištění vody,“ uvedla starostka Komína Milada Blatná (Zelená pro Komín).

Hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL) svolal na odpoledne jednání se starosty obcí s rozšířenou působností. „Prognózy ukazují, že může přijít stoletá voda, podle pozitivnějších padesátiletá. Z hlediska rozlivu je to ale v podstatě stejné. Musíme se na to připravit a obce musí postupovat podle svých povodňových plánů,“ řekl.

Hasiči budou dále pokračovat v pytlování. Vedle toho také zasahují u událostí v souvislosti s počasím. Ředitel jihomoravských hasičů Jiří Pelikán sdělil, že za čtvrtek evidují čtyřicet událostí a k páteční osmé ráno bylo zásahů osmnáct. Nejvíce jich bylo na Blanensku, Brněnsku a v Brně.

Policie v Jihomoravském kraji upozorňuje, že vytrvalé deště mohou zaplavit některé silnice. Řidiči tak mají počítat s možným omezením na silnicích. Upozorňuje také na riziko takzvaného aquaplaningu, kdy vůz na souvislé vrstvě vody na vozovce ztrácí přilnavost pneumatik. Na policejním webu o tom informoval mluvčí policie David Chaloupka.