Brněnské ulice jsou zasypané listím. Letos opadává až po plánovaném blokovém čištění

Úklid listí v brněnských ulicích (zdroj: ČT24)

V některých brněnských městských částech mají problémy s úklidem listí. Podzimní blokové čištění tam bylo už v říjnu. Letos ale kvůli relativně teplému podzimu listí ze stromů opadává později než obvykle. Technika už je připravená na zimu a místo smetáků má radlice.

Zapadané listím jsou například ulice v brněnských Medlánkách. Ještě před zimou by mělo z chodníků a silnic zmizet. Poslední čisticí stroje tudy ale projely koncem října. Místní teď proto po košťatech sahají sami. „Letos je toho daleko víc, ale bývá to každý rok, musíme ty hromady smetat. Já jsem doma v důchodu, tak mně to nevadí,“ řekla místní obyvatelka Hana Hlaváčová. Na situaci si však někteří místní stěžují na sociálních sítích.

V Medlánkách by se to mělo příští rok změnit, městská část najala novou firmu, která bude zvládat sklízet listí i v listopadu, současná to dělá jen do konce října.

Někde je listí ještě na stromech

Letos je kvůli teplému podzimu mnohde listí ještě na stromech. „Rostliny stále ještě jsou ve vegetaci, ještě mohly vegetovat poměrně dlouhou dobu, fotosyntetizovat. Nic je nevedlo k tomu, aby listy shodily,“ vysvětlila krajinářská architektka z Botanické zahrady Přírodovědecké fakulty MU Hana Ondrušková.

V brněnských Žabovřeskách se do blokového čištění pustili tento týden. „My se snažíme ten termín posouvat co nejvíc k zimě, ale zase to musíme udělat před tím, než listy přimrznou k vozovce, aby to šlo vůbec vyčistit,“ řekl starosta městské části Brno-Žabovřesky Filip Leder (KDU-ČSL). Tam, kde listí zůstává na stromech dál, pošle městská část úklidovou četu, až opadá. Ta listy zamete ručně, bude to ale náročnější, podél ulic totiž zůstanou zaparkovaná auta.

Přesný harmonogram blokového čištění najdou obyvatelé Brna na webu Brněnských komunikací. Příští týden by spadané listí mělo zmizet třeba ze Štýřic nebo Pisárek.