Brňané se znovu učí, jak jezdí tramvaje či autobusy. Začaly velké prázdninové výluky

Prázdninové změny v brněnské MHD (zdroj: ČT24)

Kvůli opravám kolejí, zastávek a inženýrských sítí se v Brně o prázdninách mění trasy devíti tramvajových a víc než dvou desítek autobusových linek. Informátoři usměrňují cestující především v okolí Moravského náměstí, kde nově končí linky 3 a 5.

Sedm nových výluk omezuje od začátku prázdnin cestující hromadnou dopravou v Brně. Práce na nových kolejích, zastávkách nebo inženýrských sítích změnily od víkendu trasy tramvajových i autobusových linek. První pracovní den většinu cestujících překvapil.

Tam, kde ještě v pátek projeli bez problémů, lidé často narazili na žluté informační cedule nebo přesunuté zastávky. Vyřešit zmatky a nejasnosti pomáhá cestujícím na šesti stanovištích devatenáct informátorů.

Nová linka X14
Zdroj: ČT24

Davy lidí na Moravském náměstí nevěděly kudy kam

Nejkritičtější byla v pondělí ráno situace v okolí Moravského náměstí. Kvůli stavbě nových zastávek a výměně kolejí končí linky 3 a 5 už v ulici Milady Horákové. Místo nich nově Brněnskou přehradu s Ústředním hřbitovem spojuje linka X14.

„Je to mimořádná linka, která obsluhuje právě Bystrc, jede přes Veveří, Českou, Mendlovo náměstí až na Ústřední hřbitov,“ vysvětlila mluvčí Dopravního podniku města Brna Barbora Doležalová.

Kvůli opravě inženýrských sítí v Rašínově ulici zůstane celé léto bez obsluhy samotné centrum Brna, tedy zastávky Náměstí Svobody a Zelný trh.

Výluka tramvaje číslo 8
Zdroj: ČT24

Do Líšně tramvaj nepojede vůbec

Na velkou změnu se musejí připravit i cestující do Líšně. Většinou se tam dostanou linkou číslo 8, ta ale teď o deset zastávek dřív zabočí do Juliánova. Líšeň tak cestujícím zůstane přístupná jen autobusy. Koleje tam po čtvrt století potřebovaly vyměnit.

Téměř čtyřkilometrový úsek by měl být stejně jako opravy v centru hotový do konce prázdnin. Přehled všech uzavírek do té doby nabízí  oficiální web brněnského dopravního podniku.