Babylon chce být klimatickými lázněmi jako za první republiky

Babylon - Klimatickými lázněmi, tedy klidovou a ozdravnou zónou, se chce po 80 letech znovu stát rekreační obec Babylon na hranici s Německem. Hlavní podmínkou toho, aby do oblasti jezdilo více turistů a zajímali se o ni investoři, je stavba obchvatu za 430 milionů korun. Lázeňská oblast by se měla výhledově rozšířit o sousední místa Česká Kubice a Pec, podobně jako fungovala za první republiky. Lidé sem rádi jezdili za klidem a přesouvali se z místa na místo, řekl Miroslav Pazdera, starosta obce se 300 obyvateli a dvojnásobným počtem lůžek v hotelích, penzionech a kempech.

„Podmínky i zázemí pro cestovní ruch jsou tu dobré, lidé ale ubývají. Musíme udělat všechno pro to, abychom klienty znovu přitáhli. Zásadní věcí je zklidnění dopravy,“ dodal. Její vyvedení z centra je podmínkou toho, aby mohly klimatické lázně vzniknout. „Luftkurorty“ fungují běžně na druhé straně hranice. Je to místo zdravého pobytu, kde nejsou prameny, ale stačí čistý vzduch, dobré prostředí a možnost aktivního odpočinku s wellness pobytem. Obec, kterou v létě navštíví přes 1000 lidí, se od letošní sezony honosí hnědou turistickou cedulí Letovisko Babylon.

Stavba šestikilometrového obchvatu by měla podle příslibů kraje i Ředitelství silnic a dálnic začít příští rok, potrvá dva roky. „Koncem srpna by už mělo být vydáno územní rozhodnutí a mělo by okamžitě nastoupit stavební řízení,“ uvedl Pazdera. Ve směru od Domažlic začne obchvat na Valše, odkud půjde po vrstevnici zářezem v terénu a 1,5 km za Babylonem se vrátí na komunikaci I/26 ke státní hranici.

Někteří místní podnikatelé se domnívají, že tím, že přestane být obec průjezdná, ubude přirozená reklama. „My ale chceme nalákat rodiče s malými dětmi, kteří sem teď nejezdí, protože frekvence aut v obci je vysoká,“ řekl starosta. Po otevření rozvadovské dálnice před 11 lety se situace nezklidnila. Kamionová doprava byla nahrazena regionální a zatížení se nezmenšilo. Starosta odhadl, že obcí projíždí denně 1000 nákladních vozů a počet osobních automobilů odhadl na dvojnásobek.

Investoři už mají projekty, jak oživit čtyři větší hotely. Zatím ale do nich nevstupují, čekají na zklidnění prostředí. Plánují ozdravné pobyty a penziony pro bohatší starší klienty.

Obec velmi dobře komunikuje se sousedními Domažlicemi, které by chtěly už příští rok odbahnit místní rybník. Podle Pazdery ale není alfou omegou podnikání v místě, lidé za koupáním jezdí jinam. "Ale je to přirozené přírodní koupaliště, které má svůj potenciál a doložené ozdravné účinky. Je jednou z nabídek, dále to bude cyklistika, cvičení a soustředění pro sportovce jako v minulých letech, dodal.