Airbagová vesta může zachránit život. Mezi motorkáři ale zatím moc rozšířená není

Jihomoravští policisté evidují od začátku sezony na dvacet nehod motocyklistů. Z toho jednu tragickou. Pro větší bezpečnost jezdců slouží takzvaná airbagová vesta. Mezi motorkáři ale moc rozšířená není. Na jedné z brněnských středních škol ji představili pořadatelé preventivní akce Jezdím „COOL“.

Airbagová vesta je nepovinná výbava pro motorkáře, která může zachránit život. Během mrknutí oka se v případě nehody nafoukne a vytvoří kolem těla pevný krunýř. „Vpředu vám ta vesta chrání vaše vnitřní orgány. Ať už jsou to plíce, srdce, samozřejmě také slezina, játra,“ popsal odborník na prevenci Josef Melen.

Vesta s bombičkou se připíná k motorce pomocí lana. A v případě nárazu se prudkým táhnutím aktivuje. Jezdcům chrání kromě vnitřních orgánů i krční páteř. Před nafouknutím vesty se hlava studenta Rudolfa Cahy jako figuranta pohybovala volně. Potom už byl prostor pro pohyb minimální. Sám si bude v létě dělat řidičský průkaz na motorku. I proto si vestu chtěl vyzkoušet. „Je to pocit bezpečí, který budu mít pak na silnici,“ řekl student.

Nafukovací vesta chrání motorkáře jako airbag pasažéry v autě (zdroj: ČT24)

Policisté na motorkách airbagové vesty nosí

Jen za loňský rok evidují jihomoravští policisté dvě stě padesát nehod motorkářů. Z toho pět tragických. „Asi jednu sedminu nehod způsobili motorkáři mladší osmnácti let. Airbagová vesta je určitě důležitou součástí vybavení motocyklisty. Všichni policisté, kteří slouží na motocyklech, jsou těmito vestami vybaveni,“ řekl mluvčí Policie Bohumil Malášek.

U ostatních řidičů se zatím záchranáři s vestami nesetkali. „Většinou pacient bývá v bezvědomí, a pokud je při vědomí, tak má většinou poranění páteře, dolních, horních končetin. Nám se opravdu nestalo, že by ti volající řekli, že má na sobě nějakou vestu,“ řekla vedoucí krizové připravenosti Zdravotnické záchranné služby Jihomoravského kraje Sylva Nováková.

Motorkáře odrazuje cena

Přesto, že je vesta na našem trhu zhruba pět let, motorkáři o ni doposud větší zájem neměli. Jedním z důvodů je podle prodejců cena. „První modely těch vest začínají na čtrnácti a půl tisících a námi nabízené končí na devatenácti a půl tisíci,“ řekl prodejce Matěj Krotký.

Mnoho motorkářů ani o existenci vesty neví. Novinka to byla i pro studenty středních škol v Brně, kteří se zúčastnili akce Jezdím „COOL“.