Silná bouřka zalila střední a východní Čechy, hasiči hlásí desítky výjezdů

Desítky výjezdů kvůli následkům bouřek a silného větru měli v úterý večer hasiči ve Středočeském a Královéhradeckém kraji. Odstraňovali hlavně spadlé stromy. V Ovčárech na Mělnicku spadlo veřejné osvětlení, událost se obešla bez zranění. Vyplývá to z vyjádření hasičů. Stromy spadlé na trať zastavily na několika místech provoz vlaků, vyplývá z webu Českých drah.

Středočeští hasiči mezi 19. a 21. hodinou evidovali šedesát událostí souvisejících s počasím. Nejčastěji zasahovali na Rakovnicku, Kladensku, Berounsku, Mladoboleslavsku, Mělnicku a v okresech Praha-západ, Praha-východ, řekla mluvčí krajských hasičů Veronika Švorcová Mocová.

„První událost hlášená večer v souvislosti s počasím byla na Rakovnicku krátce po 19. hodině, pak to postupovalo na východ. Většinou se jedná o popadané stromy, jednou čerpání vody v obci Křivoklát, řešili jsme pád stromu na zahradě nebo na chatu, vše se obešlo bez zranění,“ sdělila Švorcová Mocová. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na síti X po 19. hodině uvedl, že na Rakovnicku se patrně objevila supercela.

Hasiči v Královéhradeckém kraji měli od 20:00 kvůli bouřce asi sedmdesát výjezdů, zejména odstraňovali stromy ze silnic. „V Trutnově v Úpské ulici museli hasiči odklidit strom, který spadl na zaparkovaná auta. V jednotkách případů byly poškozené plechové střechy,“ uvedli na sociální síti X. Několikrát večer v souvislosti s počasím vyjížděli také hasiči v Libereckém kraji.

Stromy na trati zastavily provoz vlaků na Jičínsku mezi stanicemi Lázně Bělohrad a Ostroměř, ale i v Plzeňském kraji mezi Ždírcem u Plzně a Nepomukem a také mezi Poběžovicemi a Hostouní. Ve středních Čechách se vlaková doprava zastavila mezi Roztoky u Prahy a Libčicemi nad Vltavou, podle webu Českých drah tam pravděpodobně spadlý strom poškodil trakční vedení.