Hasiči měli kvůli bouřím desítky výjezdů

Extrémně silná bouřka se odpoledne vyskytla na pomezí Vysočiny a Pardubického kraje. Na stanici Kadov spadlo přes padesát milimetrů srážek za půl hodiny. S bouřemi se vypořádával i Moravskoslezský kraj a dle meteorologů v celém Česku hrozí i v neděli. V noci na pondělí pak budou bouřky přecházet do deště, hlavně v Čechách může být vydatnější.

Bouřky Moravskoslezský kraj zasáhly už ráno a poté opět odpoledne, kdy dorazily kolem šestnácté hodiny. „Od té doby do 19:30 hasiči zasahovali ve spojitosti s procházející bouřkou celkem u 73 událostí. Většinou se jednalo o popadané a polámané stromy a větve, dále o čerpání vody z garáží a sklepů rodinných domů,“ shrnul mluvčí moravskoslezských hasičů Lukáš Popp.

„Nejvíc bouří je na Novojičínsku, Opavsku a také v Beskydech. I tady jsou bouřky provázeny přívalovým deštěm,“ řekl večer redaktor ČT24 Marek Slavík, který sledoval situaci na Frýdecko-Místecku. „Frýdek-Místek zasáhlo hned několik bouřek. Voda zatopila některé ulice a parkoviště,“ dodal.

Události: Česko zasáhly silné bouřky (zdroj: ČT24)

Nejvíce zásahů měli hasiči v okrese Karviná, kde zasahovali na devatenácti místech. V okrese Opava jich bylo sedmnáct a o dva méně na Novojičínsku. V okolí města Vítkov podle informací meteorologů napršelo ráno za hodinu kolem padesáti milimetrů. „Bouřková činnost bude během noci přechodně slábnout. Silné bouřky se opět obnoví během neděle 18. srpna, mohou se objevit kdekoliv na našem území,“ uvedli.

Ve Zlínském kraji hasiči odpoledne a večer čerpali vodu ze sklepů a garáží, odklízeli popadané stromy a čistili ucpané propusti. Od sedmnácté hodiny vyjeli k téměř třicítce událostí, ve čtyřech případech šlo o uvolněné střechy. Zaměstnaly je i podemletý břeh potoka nebo bahno na silnici. Před jedenadvacátou hodinou se situace uklidnila. Nejvíce výjezdů evidovali hasiči na Kroměřížsku.

Před 16. hodinou udeřila extrémně silná bouře na pomezí Vysočiny a Pardubického kraje. „Konkrétně na stanici Kadov spadlo přes 50 milimetrů srážek za třicet minut a nejsou vyloučeny ani kroupy,“ uvedli meteorologové.

Výstraha

Silné bouřky jsou většinou lokální záležitostí a svými projevy zasáhnou jen omezenou oblast v krátkém čase. „Výstraha pouze ukazuje, kde je největší potenciál a nejpříhodnější podmínky, že se takové bouřky mohou vyskytnout,“ podotkli meteorologové.

Podle nich to tedy neznamená, že tam, kde je v platnosti výstraha, se tento jev vyskytne všude a po celou dobu jejího trvání. Doporučují sledovat vývoj a postup bouřek na výstupu z meteorologických radarů v mobilní aplikaci ČHMÚ nebo na webových stránkách www.chmi.cz.

„Větší pásmo srážek s vnořenými bouřkami přechází přes Čechy a na Moravě začínají narůstat izolované přeháňky a bouřky,“ uvedli v sobotu odpoledne meteorologové. V následujících hodinách předpokládáme, že zejména ve východní/jihovýchodní polovině území bude bouřek dále přibývat, některé z nich zesílí a budou schopny vyprodukovat přívalové srážky, nárazy větru kolem sedmdesáti kilometrů v hodině a kroupy.

V platnosti je také ještě výstraha před vysokými teplotami v části Moravy, mohou tam vystoupat místy nad jedenatřicet stupňů. Varování před nebezpečím vzniku požárů pro jižní Moravu ukončí očekávaný déšť v sobotu večer.

Výstraha - vysoké teploty
Zdroj: ČHMÚ