Zbraně pro Ukrajinu podruhé vyhrály cenu Křišťálová Lupa. Anticenu dostala vláda kvůli přístupu k dezinformacím

Křišťálová Lupa 2023 (zdroj: ČT24)

Web Zbraneproukrajinu.cz, který pod názvem Dárek pro Putina pořádá sbírky na zbraně, jimiž se Ukrajinci brání ruské válečné agresi, získal hlavní cenu za projekt roku v Křišťálové Lupě. Zbraneproukrajinu.cz byly vybrány za projekt roku i loni. Anticenu převzal vicepremiér pro digitalizaci Ivan Bartoš (Piráti), ale dostala ji celá vláda za to, že podle poroty nepodniká nic proti on-line dezinformacím. I anticena putovala podruhé v řadě k témuž příjemci, i když loni byl důvod jiný. V kategorii Zpravodajství a publicistika se na druhém místě umístil web ČT24.cz za Seznam Zprávami.

Křišťálová Lupa je částečně anketa, částečně o cenách rozhoduje odborná porota. Ta udělila hlavní cenu webu Zbraneproukrajinu.cz i anticenu vládě. V obou případech to bylo podruhé v řadě. Vláda letos dostala anticenu za nulovou aktivitu proti dezinformacím v on-line prostoru, loni ji získal přímo vicepremiér pro digitalizaci Ivan Bartoš za nedostatečný vývoj eGovernmentu.

Jako osobnost roku vybrala porota umělou inteligenci, ocenění Mladá krev získal web Donio, na němž probíhají sbírky včetně té, v níž na léčbu malého chlapce s vzácnou nemocí poslali lidé 150 milionů korun. Marketingovou inspirací je letos hashtag #JsemTuNovej, s nímž se v českém on-line prostředí uvedl nový britský velvyslanec Matt Field, před Zbraněmi pro Ukrajinu, které v této kategorii vyhrály loni. Globálním projektem českých tvůrců je podle poroty web Livesport.cz, loňský vítěz Windy.com byl druhý. Cenu za inspirativní projekt e-commerce získal řetězec COOP za bezobslužné prodejny.

Za obsahovou inspiraci považují porotci blogerskou platformu Seznam Médium, cenu České televize za veřejně prospěšnou službu převzala Paměť národa.

Kategorie rozhodované veřejností

Veřejnost rozhodla o vítězi v osmi kategoriích Křišťálové Lupy. Cenu popularity dostal tvůrce videoreceptů Těhotnej kuchař, za ním skončili Kluci z Prahy, kteří byli druzí v této kategorii i loni. Loňský vítěz Opravdové zločiny byl letos šestý. Těhotnej kuchař zároveň zvítězil i v kategorii One (wo)man show. V ní byl první již loni, letos za ním skončil youtuber Stejk. Těhotnej kuchař zvítězil i ve třetí kategorii, a to Online video. Za ním skončilo Šťastné pondělí. 

V kategorii Zpravodajství a publicistika získaly nejvíce hlasů Seznam Zprávy následované webem ČT24.cz, i tento výsledek byl totožný s loňským. Mezi Zájmovými weby zvítězilo satirické „zpravodajství“ Paralelní listy, druhý byl herní web INDIAN, loňský vítěz Živě.cz skončil třetí. Podcastem roku je Hype-Cast před Opravdovými zločiny, které v kategorii zvítězily i loni.

Nejvíce hlasů z internetových obchodů získal letos od veřejnosti Alza.cz před Zásilkovnou – loni bylo pořadí opačné. Za nejlepší internetový nástroj či službu považovali letošní hlasující Mapy.cz před Česko-Slovenskou filmovou databází (ČSFD.cz) – tak jako loni.

Anketa Křišťálová Lupa – Cena českého Internetu je pravidelným hlasováním veřejnosti a odborné poroty, v němž se vybírají a oceňují nejoblíbenější a nejzajímavější projekty, služby a osobnosti české on-line scény. Za dobu své existence se stala tradiční a nejvýznamnější událostí roku v oblasti českého internetu.