Vydavatelství Economia prodalo týdeník Respekt skupině investorů a redaktorům

Časopis Respekt získala od vydavatelství Economia společnost Respekt Media tvořená rovným dílem firmami Denník N, Independent Press, Aegis Holding a redaktory. Finanční podrobnosti transakce zůstanou podle dohody zúčastněných stran důvěrné. Economia a Respekt Media to uvedly ve společné tiskové zprávě. Cena týdeníku bude od příštího týdne vyšší.

„Po celých sedmnáct let, co jsem byl jeho vydavatelem, vrhal Respekt světlo na naši politiku a neúnavně odhaloval nekompetentnost, pokrytectví a korupci. Svým investigativním přístupem nastavil laťku pro ostatní a nepochybuji, že bude i nadále hrát důležitou roli ve veřejné debatě,“ uvedl majitel Economie Zdeněk Bakala.

Podle šéfredaktora Erika Taberyho bude Respekt moci jako samostatný titul pohotověji reagovat na náročné výzvy, které v současnosti před médii stojí. „Noví majitelé, mezi něž patří i redakce, jsou garanty, že naším jediným cílem bude i nadále jen kvalitní žurnalistika,“ dodal Tabery. Cena týdeníku se podle něj hned od příštího týdne zvýší o desetikorunu na šedesát korun. Zdražování bylo kvůli rostoucím nákladům v plánu už delší dobu, uvedl Tabery pro pořad Newsroom ČT24

Vydavatelství Economia se chce více zaměřit na své hlavní tituly, kterými jsou Hospodářské noviny, Aktuálně.cz a časopis Ekonom. „Zkoumáme i nové akvizice a pouštíme se do inovativních projektů, abychom vydavatelství rozvíjeli. Zároveň pro nás platí, že chceme důsledně udržet provozní ziskovost,“ řekla generální ředitelka Economie Lenka Černá.

Z celkového základního kapitálu dva miliony korun drží po čtvrtinových podílech slovenský Denník N, většinový majitel českého Deníku N Independent Press a Aegis Holding, spojený s bratislavským vydavatelstvím Kaligram. Zbývající čtvrtinu akcií si rozdělily tři desítky redaktorů a zaměstnanců Respektu v čele s Taberym.

Respekt vychází od roku 1989 a pod Economii patří téměř deset let. Podle posledních údajů Unie vydavatelů má čtenost 187 000 čtenářů na vydání a prodaný náklad okolo 32 000 výtisků.