SOUHRN: Zásadní události neděle 25. srpna

Každý večer přinášíme přehled nejdůležitějších a nejzajímavějších událostí dne z domova i ze světa. Stručně a přehledně, ale i s potřebným kontextem. Projděte si zásadní zprávy neděle 25. srpna 2024.

Hizballáh poslal na Izrael stovky raket, Jeruzalém udeřil na jihu Libanonu

Libanonské teroristické hnutí Hizballáh v neděli časně ráno vypálilo na Izrael několik stovek raket, když předtím armáda židovského státu zasáhla desítky míst na jihu Libanonu. Izraelská armáda tvrdí, že šlo o preventivní operaci s cílem odvrátit chystaný útok Hizballáhu. Ten uvedl, že udeřil v odvetě za zabití svého vysoce postaveného velitele Fuáda Šukra v Bejrútu Jeruzalémem a že první fáze odvety skončila. Izraelská strana také mluví o zničení tisíců raketometů Hizballáhu. Obě strany říkají, že se chtějí vyhnout plnohodnotné válce.


Zemřel herec Karel Heřmánek

Ve věku 76 let zemřel v sobotu divadelní a filmový herec Karel Heřmánek. Na Facebooku Divadla Bez zábradlí, které Heřmánek spolu se svou manželkou založil, to oznámila rodina. Heřmánek ztvárnil řadu výrazných filmových rolí. Diváci si ho pamatují například jako fešáka Huberta, Lucifera z pohádky S čerty nejsou žerty nebo tatínka Poppera z filmu Smrt krásných srnců.


Soud vydal zatykač na podezřelého z útoku v Solingenu kvůli členství v IS

Vyšetřující soudce Spolkového soudního dvora (BGH) v Karlsruhe vydal zatykač na 26letého Syřana zadrženého kvůli útoku ve městě Solingen. Důvodem je podezření na členství v teroristické organizaci Islámský stát (IS) a z trojnásobné vraždy, oznámilo Spolkové státní zastupitelství. Syřan v Německu požádal o azyl, ale jeho žádost byla zamítnuta a měl být vyhoštěn do Bulharska.


Policie v Paříži zatkla šéfa platformy Telegram Durova

Francouzská policie zatkla v sobotu večer na letišti u Paříže zakladatele a šéfa komunikační platformy Telegram Pavla Durova. S odvoláním na nejmenovaný zdroj to uvedla televize TF1. Ruské velvyslanectví ve Francii podle agentury TASS uvedlo, že požádalo o konzulární přístup k Durovovi, a vyzvalo k respektování jeho práv.


Studie: Jen dva plátky šunky denně mohou zvýšit riziko cukrovky

Konzumace zpracovaného nebo červeného masa zvyšuje riziko cukrovky, přičemž pouhé dva plátky šunky denně zvyšují riziko tohoto onemocnění o patnáct procent. Na základě rozsáhlé studie, které se účastnily na dva miliony lidí po celém světě, to uvádí vědecký tým vedený výzkumníky z Cambridgeské univerzity.

Události (25. 8. 2024) (zdroj: ČT24)