Studie: Jen dva plátky šunky denně mohou zvýšit riziko cukrovky

Konzumace zpracovaného nebo červeného masa zvyšuje riziko cukrovky, přičemž pouhé dva plátky šunky denně zvyšují riziko tohoto onemocnění o patnáct procent. Na základě rozsáhlé studie, které se účastnily na dva miliony lidí po celém světě, to uvádí vědecký tým vedený výzkumníky z Cambridgeské univerzity.

Podle listu The Guardian jde zatím o nejpřesvědčivější důkaz o souvislosti mezi konzumací masa a nemocí, která globálně představuje jedno z největších nebezpečí pro zdraví.

Diabetem II. typu, který je hlavní příčinou slepoty, selhání ledvin, infarktu, mrtvice a amputace dolních končetin, trpí na světě přes 400 milionů lidí. Jedním z hlavních způsobů, jak riziko cukrovky snížit, je kromě udržování zdravé hmotnosti a dostatečného pohybu i správné stravování.

  • Diabetes mellitus, česky úplavice cukrová, krátce cukrovka, je souhrnný název pro skupinu závažných chronických onemocnění, která se projevují poruchou metabolismu sacharidů. 
  • Rozlišují se dva základní typy: diabetes I. typu a diabetes II. typu, které vznikají důsledkem absolutního nebo relativního nedostatku inzulinu. Obě dvě nemoci mají podobné příznaky, ale odlišné příčiny vzniku. V prvotních stadiích diabetu I. typu jsou ničeny buňky slinivky břišní, které produkují hormon inzulin, vlastním imunitním systémem. Proto se řadí mezi autoimunitní choroby. Diabetes II. typu je způsoben sníženou citlivostí tkání vlastního těla k inzulinu.
  • Zdroj: Wikipedia

Odborníci ve studii zveřejněné v odborném časopise Lancet Diabetes & Endocrinology uvádí, že výsledky jejich analýzy podporují doporučení omezit konzumaci zpracovaného a červeného masa. Výzkum zahrnoval data 1,97 milionu dospělých z 20 zemí Evropy, Ameriky, východního Středomoří, jihovýchodní Asie a západního Pacifiku.

Výzkum ukázal, že pokud člověk denně konzumuje padesát gramů zpracovaného masa, což odpovídá zhruba dvěma plátkům šunky, hrozí mu o patnáct procent vyšší riziko cukrovky v následujících deseti letech. Konzumace sta gramů červeného masa denně, tedy zhruba jednoho malého hovězího steaku, je spojena s o deset procent vyšším rizikem onemocnění.