Studie: Jen dva plátky šunky denně mohou zvýšit riziko cukrovky

Konzumace zpracovaného nebo červeného masa zvyšuje riziko cukrovky, přičemž pouhé dva plátky šunky denně zvyšují riziko tohoto onemocnění o patnáct procent. Na základě rozsáhlé studie, které se účastnily na dva miliony lidí po celém světě, to uvádí vědecký tým vedený výzkumníky z Cambridgeské univerzity.

Podle listu The Guardian jde zatím o nejpřesvědčivější důkaz o souvislosti mezi konzumací masa a nemocí, která globálně představuje jedno z největších nebezpečí pro zdraví.

Diabetem II. typu, který je hlavní příčinou slepoty, selhání ledvin, infarktu, mrtvice a amputace dolních končetin, trpí na světě přes 400 milionů lidí. Jedním z hlavních způsobů, jak riziko cukrovky snížit, je kromě udržování zdravé hmotnosti a dostatečného pohybu i správné stravování.

  • Diabetes mellitus, česky úplavice cukrová, krátce cukrovka, je souhrnný název pro skupinu závažných chronických onemocnění, která se projevují poruchou metabolismu sacharidů.
  • Rozlišují se dva základní typy: diabetes I. typu a diabetes II. typu, které vznikají důsledkem absolutního nebo relativního nedostatku inzulinu. Obě dvě nemoci mají podobné příznaky, ale odlišné příčiny vzniku. V prvotních stadiích diabetu I. typu jsou ničeny buňky slinivky břišní, které produkují hormon inzulin, vlastním imunitním systémem. Proto se řadí mezi autoimunitní choroby. Diabetes II. typu je způsoben sníženou citlivostí tkání vlastního těla k inzulinu.

Zdroj: Wikipedia

Odborníci ve studii zveřejněné v odborném časopise Lancet Diabetes & Endocrinology uvádí, že výsledky jejich analýzy podporují doporučení omezit konzumaci zpracovaného a červeného masa. Výzkum zahrnoval data 1,97 milionu dospělých z 20 zemí Evropy, Ameriky, východního Středomoří, jihovýchodní Asie a západního Pacifiku.

Výzkum ukázal, že pokud člověk denně konzumuje padesát gramů zpracovaného masa, což odpovídá zhruba dvěma plátkům šunky, hrozí mu o patnáct procent vyšší riziko cukrovky v následujících deseti letech. Konzumace sta gramů červeného masa denně, tedy zhruba jednoho malého hovězího steaku, je spojena s o deset procent vyšším rizikem onemocnění.

Výběr redakce

Aktuálně z rubriky Věda

Věčné chemikálie vymizí z obalů i oblečení. Důvodem jsou zdravotní rizika

Potravinové obaly, nepromokavé oblečení a nebo impregnační spreje. Všech těchto výrobků se bude brzy týkat zákaz takzvaných „věčných chemikálií“. Ten začne platit příští rok a zavádí harmonogram, kdy by první výrobky s těmito chemikáliemi měly mizet z trhu. Důvodem zákazu jsou zdravotní rizika, která tato skupina chemikálií přináší.
před 7 hhodinami

Ženy poznají nemoc podle obličeje lépe než muži, ukázala studie

Lidé mají pozoruhodnou vlastnost rozpoznat projevy nemocí jenom podle změn fyzického vzhledu, a to i podle drobných náznaků, jako jsou pokleslá víčka, bledé rty nebo méně prokrvené tváře. Většinu těchto náznaků jsou lidé schopní rozeznat intuitivně, aniž by se na tuto analýzu příliš soustředili. Podle nové studie jsou ženy výrazně schopnější než muži vycítit tyto nenápadné signály.
včera v 09:00

Ozempic mění nakupování v Americe

Když Američané začali užívat léky potlačující chuť k jídlu, jako jsou hlavně populární Ozempic a Wegovy, změny se projevily velmi rychle nejen na váze v koupelně, ale podle nové studie hlavně v obchodech s potravinami.
23. 12. 2025

Kdy a kde bude na Štědrý den sněžit? Podívejte se na přehlednou mapu

Na některých místech Česka by mohlo na Vánoce sněžit. Nebude jich mnoho, sněhu bude spíše málo, ale naděje na bílou pokrývku existuje.
23. 12. 2025
Načítání...