Policie v Paříži zatkla šéfa platformy Telegram Durova

Události: Zadržení zakladatele Telegramu (zdroj: ČT24)

Francouzská policie zatkla v sobotu večer na letišti u Paříže zakladatele a šéfa komunikační platformy Telegram Pavla Durova. S odvoláním na nejmenovaný zdroj to uvedla televize TF1. Ruské velvyslanectví ve Francii podle agentury TASS uvedlo, že požádalo o konzulární přístup k Durovovi, a vyzvalo k respektování jeho práv. V neděli večer pak soud prodloužil Durovovi vazbu, píše agentura AFP.

Devětatřicetiletý miliardář Durov se narodil v Rusku, žije v Dubaji a má také francouzské občanství. Zatčen byl v sobotu kolem 20:00 SELČ na ploše letiště Le Bourget, kam přicestoval svým soukromým letounem z Ázerbájdžánu.

Francouzské úřady na něj podle TF1 vydaly zatykač v souvislosti s nedostatečným moderováním obsahu na Telegramu. Nástroje, které Durovem vedená platforma nabízí, z něj podle francouzských orgánů činných v trestním řízení dělají spolupachatele obchodu s drogami, pedofilních trestných činů a podvodů.

Agentura Reuters píše, že společnost Telegram se zatím ke zprávě televize TF1 nevyjádřila. K zatčení Durova se zatím nevyjádřila ani francouzská policie nebo ministerstvo vnitra.

Podle zdroje AFP z francouzské justice v neděli večer soud v Paříži prodloužil vazbu uvalenou na ruského podnikatele, která tak může trvat až 96 hodin. Do té doby se úřady mohou rozhodnout, zda Durova propustit, nebo proti němu vznést obvinění. Francouzské úřady se k zadržení šéfa platformy Telegram zatím oficiálně nevyjádřily.

Platforma Telegram v prohlášení publikovaném v neděli večer uvádí, že Durov „nemá co skrývat“. Ve stanovisku citovaném agenturou Reuters dále stojí, že platforma prý dodržuje zákony platné v EU a že její pravidla pro moderování obsahů dodržují standardy obvyklé v odvětví. Podle ní je absurdní, aby za možné zneužití platformy k páchání trestných činů zodpovídal její vlastník. „Očekáváme rychlé vyřešení této situace,“ uvedla společnost v prohlášení.

Rusko žádá vysvětlení

„Když se v médiích objevila zpráva o zadržení Pavla Durova, okamžitě jsme požádali francouzské úřady o objasnění důvodů a požadovali zajištění ochrany jeho práv a poskytnutí konzulárního přístupu. Francouzská strana se ale zatím vyhýbá spolupráci,“ uvedlo ruské velvyslanectví v Paříži. Ruští diplomaté jsou podle něj v kontaktu s Durovovým právníkem.

Durov, rodák z Petrohradu, Rusko opustil v roce 2014 poté, co odmítl přistoupit na požadavky, aby uzavřel opoziční skupiny na sociální síti VKontaktě, kterou také založil a později prodal. Magazín Forbes hodnotu jeho majetku odhaduje na 15,5 miliardy dolarů (346,7 miliardy korun).

Durov v souvislosti s platformou říká, že některé vlády se na něj snaží tlačit, aby zůstala „neutrální“ a nebyla „hráčem v geopolitice“. Telegram, který je vlivný zejména v Rusku, na Ukrajině a dalších zemích bývalého Sovětského svazu, má v současnosti 900 milionů aktivních uživatelů, píše agentura Reuters.

Platforma se po začátku plnohodnotné ruské invaze na Ukrajinu stala hlavním zdrojem informací, které znepřátelené strany zveřejňují o vývoji konfliktu. Reuters podotýká, že obsah na telegramových kanálech bývá někdy zavádějící a brutální. Platformu jako jeden z hlavních komunikačních nástrojů používá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a jeho spolupracovníci. Jejím prostřednictvím své informace šíří také Kreml, ruská vláda nebo ruští váleční blogeři. Pro Rusy jde o jedno z mála míst, kde se mohou dostat ke zprávám o dva a půl roku trvající válce.

Blogeři vyzývají k protestům

Ruský velvyslanec při mezinárodních organizacích ve Vídni Michail Uljanov a další ruští politici v souvislosti s Durovovým zatčením obvinili Francii, že se chová jako diktatura. Stejné kritice čelila Moskva, když kladla Durovovi požadavky v roce 2014, píše Reuters.

„Někteří naivní lidé stále nechápou, že když hrají více či méně viditelnou roli v mezinárodním informačním prostoru, není pro ně bezpečné navštěvovat země, které směřují k totalitní společnosti,“ napsal Uljanov na síti X.

Někteří ruští blogeři podle agentury Reuters vyzvali na nedělní odpoledne k protestům před francouzskými ambasádami ve světě.