Osobní angažovanost generálního ředitele mi přijde moc, říká novinář Rožánek o Zemanově rozhovoru s Xaverem Veselým

Mediální zpráva týdne – prezident Miloš Zeman dá rozhovor moderátoru Luboši Xaveru Veselému. Oznámení hlavy státu na Frekvenci 1 odstartovalo u novinářů vlnu otázek i pochybností. Jasné v současnosti je, že prezident interview podle mluvčího Českého rozhlasu Jiřího Hošny přislíbil pro regionální stanice na začátek února. Nejedná se ale ani prý o pravidelný pořad.

Jenže původně to tak podle slov prezidenta Zemana vypadalo. „Generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral mi teď navrhl další mediální výstupy s Lubošem Xaverem Veselým, kterého mám rád a těším se na to,“ prohlásil ke konci minulého týdne na Frekvenci 1.

Nejasnosti jsou taky v tom, kdo komu nabídnul, že se rozhovor uskuteční. „Moderátor pořadu pan Veselý požádal našeho pana generálního ředitele, jestli by tlumočil panu prezidentovi pozvání do pořadu,“ tvrdí mluvčí rozhlasu Hošna.

Deníku N ale moderátor Veselý podle jeho reportéra Jana Moláčka vyprávěl opak. „Říkal, že je to nějaký nápad, který vznikl na poradě, jemu to jenom řekli a on řekl, že to bude rád dělat, že už je nějaký termín, kdy by to mělo začít.“

Šéfredaktor serveru Digizone.cz Filip Rožánek kritizuje způsob, jak se k prezidentu Zemanovi dostala nabídka vystoupení v rozhlase. „Mně na tom přijde osobní angažovanost generálního ředitele možná trošku moc. Úplně bych nečekal, že nejvyšší vedení rozhlasu bude zvát hlavu státu i do lifestylového pořadu.“

Podcast pořadu Newsroom se zabývá i vztahem prezidenta Zemana s moderátorem Veselým, jejich předešlými rozhovory, ale i tím, jestli hlava státu potřebuje pravidelně vystupovat v médiích.